Vorige

Stormweer: wat moet je weten als werkgever?

21 februari 2022 Werkgevers
Nele Mertens

Stormen teisteren ons land, waardoor jouw werkorganisatie misschien wel verstoord werd? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen die je als werkgever kan hebben bij de (gevolgen van) het stormweer.

Leestijd: Later lezen?
  • Wat als je medewerker niet op tijd op het werk geraakt?
  • Wat als je medewerker vroeger naar huis moet?
  • Wat als je medewerker niet kan komen werken?
  • Wat als de werklocatie stormschade heeft?
Wat als je medewerker niet op tijd op het werk geraakt of vroeger naar huis moet?

Het treinverkeer werd stilgelegd, scholen sloten vroeger, huizen liepen schade op… Storm Eunice heeft zich laten horen en voelen. Als je medewerker daardoor niet op tijd op het werk kwam of vroeger moest vertrekken, dan heeft hij recht op gewaarborgd dagloon. Hoewel hij niet alle overeengekomen uren kon werken, moet je die toch allemaal betalen. Het gaat in die gevallen namelijk om een situatie van overmacht.

Wat als je medewerker niet kan komen werken?

Als de storm schade veroorzaakt aan het huis van je medewerker, dan kan het zijn dat hij niet kan komen werken omdat hij thuis moet blijven om de schade te beperken of de situatie onder controle moet zien te krijgen. Voor deze soort situaties kan je medewerker beroep doen op verlof om dwingende redenen, ook wel familiaal of sociaal verlof genoemd. Deze dagen moet je geen loon betalen. Wanneer je medewerker zich in dergelijke situatie bevindt en het verlof vraagt, kan je dat niet weigeren. Het recht is wel beperkt tot 10 dagen per jaar voor een voltijdse medewerker. Daarnaast kunnen jullie natuurlijk altijd overeenkomen dat hij vakantie of inhaalrustdagen opneemt.

Wat als je je medewerkers niet kan laten werken?

Als het stormweer het onmogelijk maakt om te werken, bijvoorbeeld wanneer je actief bent in de bouw, dan kan je beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Je moet je medewerkers dan op tijd verwittigen dat ze niet kunnen komen werken. De dagen dat ze inactief zijn, meld je aan de RVA als tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Jij betaalt geen loon, de RVA vergoedt je medewerkers dan met een uitkering van 70 procent van het geplafonneerd gemiddeld loon. Let wel, er zijn sectorale afwijkingen op de algemene regels. Kijk deze goed na in afdeling 40.4 van je sectorale gids op Trefzeker.

Wat als de bedrijfsgebouwen schade hebben opgelopen?

Ook de bedrijfsgebouwen of machines kunnen schade hebben opgelopen door het stormweer. Dan kan het zijn dat je bepaalde medewerkers moet oproepen om dringende werkzaamheden uit te voeren om de schade te herstellen of te beperken. Deze situatie vormt een motief om de opgeroepen medewerkers overuren te laten presteren. Bovendien kan men bij dringende arbeid de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen overschrijden.

Volg onze opleiding ‘Sociaal recht in de praktijk’

Dé basisopleiding arbeidsrecht en sociale zekerheid voor elke hr-medewerker. Je leert er o.a. alle formaliteiten en gevolgen voor een afwezigheid op het werk.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer