Vorige

Stormweer: wat moet je weten als werkgever?

21 februari 2022 Nele Mertens Werkgevers

Stormen teisteren ons land, waardoor jouw werkorganisatie misschien wel verstoord werd? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen die je als werkgever kan hebben bij de (gevolgen van) het stormweer.

Leestijd: Later lezen?
  • Wat als je medewerker niet op tijd op het werk geraakt?
  • Wat als je medewerker vroeger naar huis moet?
  • Wat als je medewerker niet kan komen werken?
  • Wat als de werklocatie stormschade heeft?
Wat als je medewerker niet op tijd op het werk geraakt of vroeger naar huis moet?

Het treinverkeer werd stilgelegd, scholen sloten vroeger, huizen liepen schade op… Storm Eunice heeft zich laten horen en voelen. Als je medewerker daardoor niet op tijd op het werk kwam of vroeger moest vertrekken, dan heeft hij recht op gewaarborgd dagloon. Hoewel hij niet alle overeengekomen uren kon werken, moet je die toch allemaal betalen. Het gaat in die gevallen namelijk om een situatie van overmacht.

Wat als je medewerker niet kan komen werken?

Als de storm schade veroorzaakt aan het huis van je medewerker, dan kan het zijn dat hij niet kan komen werken omdat hij thuis moet blijven om de schade te beperken of de situatie onder controle moet zien te krijgen. Voor deze soort situaties kan je medewerker beroep doen op verlof om dwingende redenen, ook wel familiaal of sociaal verlof genoemd. Deze dagen moet je geen loon betalen. Wanneer je medewerker zich in dergelijke situatie bevindt en het verlof vraagt, kan je dat niet weigeren. Het recht is wel beperkt tot 10 dagen per jaar voor een voltijdse medewerker. Daarnaast kunnen jullie natuurlijk altijd overeenkomen dat hij vakantie of inhaalrustdagen opneemt.

Wat als je je medewerkers niet kan laten werken?

Als het stormweer het onmogelijk maakt om te werken, bijvoorbeeld wanneer je actief bent in de bouw, dan kan je beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Je moet je medewerkers dan op tijd verwittigen dat ze niet kunnen komen werken. De dagen dat ze inactief zijn, meld je aan de RVA als tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Jij betaalt geen loon, de RVA vergoedt je medewerkers dan met een uitkering van 70 procent van het geplafonneerd gemiddeld loon. Let wel, er zijn sectorale afwijkingen op de algemene regels. Kijk deze goed na in afdeling 40.4 van je sectorale gids op Trefzeker.

Wat als de bedrijfsgebouwen schade hebben opgelopen?

Ook de bedrijfsgebouwen of machines kunnen schade hebben opgelopen door het stormweer. Dan kan het zijn dat je bepaalde medewerkers moet oproepen om dringende werkzaamheden uit te voeren om de schade te herstellen of te beperken. Deze situatie vormt een motief om de opgeroepen medewerkers overuren te laten presteren. Bovendien kan men bij dringende arbeid de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduurgrenzen overschrijden.

Volg onze opleiding ‘Sociaal recht in de praktijk’

Dé basisopleiding arbeidsrecht en sociale zekerheid voor elke hr-medewerker. Je leert er o.a. alle formaliteiten en gevolgen voor een afwezigheid op het werk.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?
Werkgevers

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?

06 juli 2022 Annelies Bries

De ministerraad geeft in tweede lezing haar akkoord over de arbeidsdeal. De bedoeling van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op flexibiliteit voor werknemer en werkgever. Wat staat er in het akkoord? Welke maatregelen kunnen we verwachten? We geven je hieronder een overzicht. De maatregelen moeten w...

Lees meer
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer