Vorige

Stress op het werk? Regering maakt 5,5 miljoen euro vrij

10 mei 2021 Miet Vanhegen Werkgevers

Eind maart 2020 maakte de federale regering bekend dat ze 5,5 miljoen euro zou vrijmaken om het mentaal welzijn van werknemers, zelfstandigen en federale ambtenaren te verbeteren. Het gaat onder meer om een federaal plan voor mentale veerkracht op het werk, dat in 2022 af moet zijn.

Leestijd: Later lezen?

Aantal langdurig zieke werknemers neemt gestaag toe

De laatste jaren maken stress en burn-out steeds meer slachtoffers in ons land, ook op het werk. Zo heeft België de jongste 10 jaar een gestage toename gekend van het aantal mensen dat langdurig van het werk afwezig is wegens ziekte.

In 2010 bleven gemiddeld drie per honderd werknemers langer dan een jaar afwezig door ziekte. Nu zijn dat er al vijf per honderd. Eind juni 2020 waren er 459.561 werknemers en zelfstandigen langer dan één jaar ziek. Een verontrustende trend – die zich door corona nog een hele tijd zal verderzetten. Covid gaf veel Belgen nog een extra hoop stress, zeker op de (digitale) werkvloer. Daarom maakt de federale regering 5,5 miljoen euro vrij om de strijd met stress op het werk aan te gaan.

Sensibiliseringscampagne en plan om veerkracht op te krikken

De coronacrisis zet het mentale welzijn van de bevolking steeds meer onder druk. Voor velen is de aanhoudende (semi-)lockdown en het verplichte thuiswerken één uitgerekte periode van stress, piekeren en een onevenwichtige work-life balance.

Concreet werkt de overheid aan een plan om de weerbaarheid en veerkracht van Belgische medewerkers op te krikken. Deadline voor de uitrol van het plan is 2022. Gezien het echter om een acuut probleem gaat, komt er dit jaar nog een sensibiliseringscampagne. Verder wordt ook geïnvesteerd in preventiemaatregelen, zodat wie risico loopt om uit te vallen door ziekte snel en effectief begeleid kan worden.

Aanpak in drie fasen

Het plan bestaat uit 3 fases en richt zich tot werknemers, zelfstandigen en federaal ambtenaren:

  • Fase 1: opsporing en informeren (van april tot december 2021 - 1 miljoen euro)

Start van de sensibiliseringscampagne, dat uit twee doelstellingen bestaat: het onder de aandacht brengen van de opsporingstool voor burn-out, en het geven van tips rond concrete hulpmiddelen.

  • Fase 2: eerste pakket van maatregelen (van april 2021 tot december 2022 - 4,5 miljoen euro)

Op korte termijn wordt ook geïnvesteerd in preventie van psychosociale risico’s bij werknemers en ambtenaren. Voor zelfstandigen komen specifieke maatregelen, want deze doelgroep heeft doorgaans een extra push nodig om hulp en ondersteuning te zoeken bij stress op het werk.

  • Fase 3: Federaal Plan Mentale Veerkracht op het Werk (vanaf 2022)

Parallel wordt aan het plan gewerkt, dat vanaf begin 2022 beschikbaar moet zijn.

Verhoog het welzijn van je medewerkers

Voorkomen is beter dan genezen. Ga daarom ook de strijd tegen stress op het werk aan, en investeer in het welzijn van je medewerkers. De experten van Acerta kunnen jou en je organisatie hierin begeleiden.

Zorg voor welzijn

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Volgens 6 op 10 werknemers zijn werkgevers begaan met hun welzijn
Werkgevers

Volgens 6 op 10 werknemers zijn werkgevers begaan met hun welzijn

08 juni 2021 Kristel Minten

Uit onze jaarlijkse Talent Pulse-bevraging blijkt dat 56% van de werknemers het gevoel heeft dat hun werkgever om hun welzijn geeft. Werkgevers schatten hun inspanningen echter nog iets hoger in.

Lees meer
Helft werknemers wil weer halftijds naar de werkvloer
Werkgevers

Helft werknemers wil weer halftijds naar de werkvloer

25 mei 2021 Hannelore Van Meldert

47% van de Belgische werknemers wil halftijds terugkeren naar kantoor. Voor 40% is de vaccinatie doorslaggevend om halftijds naar kantoor te gaan. Dat blijkt uit de Talent Pulse-enquête van Acerta en StepStone.

Lees meer
Helft medewerkers presteert thuis meer uren dan op de werkvloer
Werkgevers

Helft medewerkers presteert thuis meer uren dan op de werkvloer

19 mei 2021 Hannelore Van Meldert

Ongeveer de helft van de Belgen geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Er is ook reden tot ongerustheid: in het onderzoek van Acerta en StepStone zegt 64% van de werknemers dat de werkdruk nu hoger ligt.

Lees meer