Vorige

Studenten kunnen onbeperkt helpen in de zorg en in het onderwijs

12 november 2020 Werkgevers
Nele Mertens

In het parlement werd een wetsvoorstel ingediend om het makkelijker te maken voor studenten om in de zorg en in het onderwijs bij te springen. Wat verandert er precies? Voor wie geldt de maatregel? En welke procedure moet er gevolgd worden? Je leest het hier.

Leestijd: Later lezen?

Wat verandert er?

In principe kan een student 475 uren per kalenderjaar werken aan een voordelig tarief. In plaats van de normale sociale zekerheidsbijdragen, worden er enkel solidariteitsbijdragen gerekend op het loon van de student. Deze bedragen slechts 8,13% , waarvan de werkgever 5,42% betaalt en de student zelf 2,71%. Werkt de student echter meer dan 475 uren per kalenderjaar, dan moeten de gewone bijdragen (in een normale situatie) betaald worden en die bedragen minstens 25%.

De regering heeft echter besloten dat de uren die studenten presteren in de zorgsector of in het onderwijs, voor de maanden oktober 2020 tot en met maart 2021, niet zullen meetellen voor die grens van 475 uren.

De uren die gepresteerd worden tijdens deze maanden, kunnen dus aan het voordeeltarief aangegeven worden. Zo kunnen meer studenten aan de slag en wordt de loonkost van deze werkgevers wat verzacht.

Voor wie geldt de maatregel?

Het gaat om werkgevers uit de paritaire comités 318, 319, 330, 331, 332 en het onderwijs. Zij worden door de RSZ geïdentificeerd aan de hand van bepaalde werkgeverscategorieën. Voor de openbare zorginstellingen wordt gewerkt met NACE-codes. Kom je als werkgever in aanmerking voor deze maatregel? Acerta laat het zijn klanten binnenkort weten.

Welke procedure moet er gevolgd worden?

De RSZ heeft er voor gezorgd dat de betrokken werkgevers geen bijzondere procedure moeten volgen om dit mogelijk te kunnen maken. De aangifte van de te reserveren uren gebeurt zoals de werkgevers al enige tijd gewend zijn:

  • Er wordt een Dimona STU gedaan, waarin het voorzien aantal uren wordt meegedeeld.
  • De betrokken werkgevers krijgen dan een melding terug dat de aangifte in orde is, zelfs al zouden ze ‘te veel’ uren reserveren.

De concrete aangiftes hiervoor kunnen gedaan worden vanaf vrijdag 13 november.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer