Vorige

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Werkgevers
Jackie Klaster

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Leestijd: Later lezen?

Jobmobiliteit piekt

In het begin van de coronapandemie was er bijna een stilstand op de Belgische arbeidsmarkt. Door de onzekerheid enerzijds en de steunmaatregelen anderzijds, werden er minder contracten van onbepaalde duur stopgezet en minder nieuwe contracten afgesloten.

In 2021 was er daarentegen opnieuw meer mobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt, zeker in vergelijking met het coronajaar 2020. Er werden meer arbeidscontracten beëindigd (+31%), maar ook meer arbeidscontracten afgesloten (+32%). Ook in vergelijking met pre-coronajaar 2019 is er in 2021 een stijging te zien bij zowel de nieuwe (+4,8%) als beëindigde contracten (+18,1%).

Initiatief van de werknemer

Wanneer er een contractbeëindiging was in 2021, was dat meestal op initiatief van de werknemer. Slechts in 17 % was het ontslag op initiatief van de werkgever. Dat is het laagste percentage van de afgelopen drie jaar. Het zijn vooral jongere medewerkers, met een leeftijd tussen 25 en 35 jaar, die hun loopbaan meer in handen willen nemen.

Focus op retentie

Hoe kan je als bedrijf inspelen op die beweging op de arbeidsmarkt in tijden van arbeidskrapte? Je moet enerzijds je bedrijf in de kijker kunnen zetten om het geschikte personeel te vinden, maar anderzijds mag je zeker je retentiebeleid niet vergeten. Het talent dat je al in je organisatie hebt, wil je zeker en vast niet verliezen.

Verhoog de motivatie van je medewerkers door in te zetten op het ABC-model, een wetenschappelijk onderbouwde theorie waarmee je kan inzetten op de basisbehoeften van je medewerkers (Autonomie, verBondenheid en Competentie). Vergeet zeker ook de rol van de leidinggevenden niet, want zij zijn de directe lijn tussen je organisatie en medewerkers. Bij leidinggevenden die het ABC-model toepassen, kan je ongetwijfeld rekenen op een sterk gemotiveerd team.

Aan de slag rond retentiemanagement

Je medewerkers gemotiveerd houden zodat ze bij jou aan boord blijven, hoe pak je dat nu concreet aan? In de workshop retentiemanagement krijg je 3 pijlers aangereikt die je helpen om je medewerkers te behouden, te motiveren en te ondersteunen in hun groei. Met het ABC-model heb je een werkbaar kader in handen om een motiverend hr-beleid uit te bouwen. 

Deel dit artikel

Geschreven door Jackie Klaster

Consultant Acerta Career Center

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer