Vorige

Thuiswerken nog altijd meer dan de helft populairder dan voor coronalockdown

13 oktober 2020 Kristel Minten Werkgevers

Thuis- en telewerken zijn door de coronacrisis in populariteit gestegen. Uit een online thuiswerkonderzoek van Acerta, KU Leuven en HR Square bij 576 werkgevers blijkt dat nu nog steeds meer dan vier op tien Belgen mogen thuiswerken van hun werkgever. Dat is ruim de helft meer dan voor corona. Toch blijft het voor de werkgevers zoeken naar een goed evenwicht.

Leestijd: Later lezen?

De thuiswerkrevolutie: telewerken is de norm

Iets meer dan de helft van de werknemers mocht in de maanden maart en april van thuis werken. Voor de corona-uitbraak was dat amper meer dan een kwart. Sinds de lockdown werd versoepeld, wordt er ook weer minder aan telewerk gedaan. Toch is er geen sprake van een massale terugkeer naar kantoor. Telewerken blijft de norm: nog steeds mag 41,5% van de werknemers van thuis werken. Door corona erkennen almaar meer werkgevers dat werknemers hun taken via telewerk kunnen uitvoeren. Het succes van thuiswerken veegde veel bezorgdheden en wantrouwen van de kaart.

Af en toe naar kantoor gaan biedt voordelen

Daarnaast blijft ook de overheid telewerken sterk aanbevelen. En dat bij voorkeur meerdere dagen per week. Toch schakelden zelfs tijdens de lockdown weinig bedrijven over naar een voltijds thuiswerkbeleid. Dat hoeft ook niet: werken op kantoor heeft positieve gevolgen voor de band tussen collega’s, samenwerkingen in teams en leidinggevenden. Een te ver doorgedreven fysieke loskoppeling is immers nefast voor de verbondenheid. 72% van de werkgevers geeft dan ook aan dat telewerken nadelig is voor de sociale cohesie, 68% vreest voor de impact op de teamwerking.

Hoeveel dagen je je werknemers dan best van thuis laat werken? Dat hangt van meerdere factoren af, waaronder de organisatiegrootte, bedrijfscultuur, functie, … Je bekijkt dit best vanuit een andere invalshoek: voor welke activiteit is welke werksetting het best weggelegd? Telewerken lijkt vooral weggelegd voor bedienden en kaderleden. Bij de meeste arbeiders (70,7%) is het volgens de werkgever onhaalbaar. Wat bedienden betreft, zou 61,5% van de werkgevers hen minstens twee dagen laten thuiswerken. Gemiddeld zullen kaderleden en bedienden in het postcoronatijdperk 3,2 dagen mogen thuiswerken - als hun functie het toelaat. Want telewerken is en blijft maatwerk.

De toekomst is hybride

Telewerken geeft een stukje zelfstandigheid terug aan de werknemer. Bijna drie kwart (72%) van de werkgevers zien een voordeel in thuiswerk, wanneer het over autonoom werken gaat. Ook voor de werk-privébalans biedt het heel wat opportuniteiten (63%).

Focus je op output? Goed, want op die manier werkt telewerken het best. Blijf je werknemers het vertrouwen geven om autonoom en vanop afstand te werken, zolang het werk gedaan is en/of de klanten tevreden zijn. Zaken als een eerste kennismaking, opleiding, event, opvolgingsgesprek en afspraken met klanten laat je echter beter op de werkvloer doorgaan. 53,3% van de bevraagde werkgevers zegt evenveel of meer kantoorruimte nodig te hebben dan voor de lockdown, 15% is ervan overtuigd geen kantoorruimte meer te moeten gebruiken. Eén ding staat vast: hoewel thuiswerk een blijver is, zal de fysieke werkvloer niet meteen verdwijnen.

Webinar: werken en corona

Over thuiswerk en vergoedingen, tijdelijke werkloosheid, quarantaine, privacy en apps

Bijkomende maatregelen om het coronavirus te stoppen, zijn onvermijdelijk, ook op vlak van arbeidsorganisatie. Telewerk wordt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de norm, niet-essentiële verplaatsingen worden mogelijk beperkt. En de kans bestaat dat je thuiswerkers opnieuw worden vergezeld wordt door hun kinderen. Kan je dan nog laten telewerken of neem je tijdelijke werkloosheid?   

Webinar

Deel dit artikel

ellips-kristel-minten

Geschreven door Kristel Minten

HR Projectmanager

Gerelateerde artikels

Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus
Werkgevers

Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

06 december 2021 Annelies Bries

Het overlegcomité kwam op 3 december 2021 vervroegd samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus. We bekijken welke impact dit mogelijks heeft op jou en je medewerkers.

Lees meer
Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus
Werkgevers

Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus

26 november 2021 Ellen Van Grunderbeek

Omdat de coronasituatie verder verslechtert, heeft het overlegcomité van 26 november 2021 een aantal maatregelen verstrengd. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die vanaf zaterdag 27 november of maandag 29 november ingaan.

Lees meer
Telewerkregistratieplicht weer van kracht
Werkgevers

Telewerkregistratieplicht weer van kracht

22 november 2021 Nele Mertens

Na een lange periode van een strenge aanbeveling tot telewerken, werd op het Overlegcomité van 17 november beslist om het telewerk weer te verplichten. Acerta vat de regels voor je samen.

Lees meer