Vorige

Tijd voor een overgang van een lineaire naar circulaire economie

21 augustus 2020 Werkgevers
Tom Vlieghe

Corona heeft lelijk huisgehouden in onze economie. In juni 2020 - in volle crisis – vroegen Acerta en werkgeversorganisatie Etion bedrijfsleiders naar hun visie op corona en een circulaire economie. De opvallendste conclusie? Bedrijven beseffen dat ze voor een ommekeer staan en dat ze duurzamer moeten ondernemen, en omspringen met grondstoffen, materialen én talenten.

Leestijd: Later lezen?

Never waste a good crisis

Nu COVID-19 ons dwingt om ons bijna dagelijks aan te passen aan een nieuwe situatie, lijkt de toekomst zo ver weg. Wat staat ons nog te wachten? Momenteel alvast meer flexibel werken en het groeiende besef dat onze huidige consumptie-economie misschien toch niet zo duurzaam is. Het is plots niet meer zo normaal dat we naar hartenlust consumeren en verspillen. Een circulaire economie dient zich aan.

Circulaire economie blijkt tijdens crisissen een doeltreffend vaccin te zijn. Ook tijdens de coronacrisis: onder circulaire economie verstaan we een economie zonder ‘waste’, zonder afval, zowel van grondstoffen als van energie. 59,1% van de bedrijfsleiders die deelnamen aan onze gezamenlijke bevraging, zegt dat corona de omschakeling naar een circulaire economie een fikse duw in de rug geeft.

Telewerken op een digitale, duurzame werkvloer

Als we weer naar ‘business as usual’ gaan, dan gaan we gewoon verder waar we even stilgezet waren. Voor 85% van de bevraagden wordt duurzaam ondernemen dan ook het nieuwe normaal.

Wat dat betreft is er duidelijk een draagvlak voor zo’n circulaire economie in onze bedrijfswereld. Het merendeel van de bedrijfsleiders is het er niet alleen over eens dat het vermijden van afval en het verlies van grondstoffen en energie niet meer ‘houdbaar’ is voor onze planeet, 85,5% vindt ook dat het inzetten op digitale communicatie via telewerk en vergaderen vanop afstand een belangrijke hefboom naar duurzaam en circulair ondernemen vormt. En als er één ding is dat corona heeft bewezen, dan is het dat thuiswerken wèl succesvol kan zijn. Voor het klimaat, en voor de productiviteit op de (digitale) werkvloer.

Circulaire loopbaan en arbeidsmarkt zonder uitval

Ongetwijfeld zullen circulaire businessmodellen de komende maanden en jaren aan belang winnen. En die lijn moeten bedrijven doortrekken naar hun hr-beleid: door te streven naar een circulaire loopbaan, waar we talent ‘her-winnen’, binnen en buiten de organisatie. Want ook talent is schaars, en verdient een duurzame aanpak.

Vertrek dus vanuit de individuele talenten van je medewerkers en focus op hoe ieders talent kan bijdragen tot het grotere geheel. Een circulaire loopbaan vergt immers meer mobiliteit en verscheidenheid, zonder je medewerkers op onzekerheden te laten teren. Heb je ‘te veel’ talent, maar wil je hen niet laten gaan? Of heb je net een tekort aan talent? Het delen van werknemers, binnen de organisatie en/of over organisaties heen, leidt tot een betere benutting van talent. Bovendien voorkom je uitval, en dat terwijl je medewerkers nieuwe ervaringen en talenten ontwikkelen.

Werknemers delen met andere werkgevers?

Op zoek naar extra werknemers? Of wil je werknemers delen met andere werkgevers? Meld je nu aan voor deelplatform ‘Bridge’.

Aanmelden

Deel dit artikel

Tom Vlieghe_acerta

Geschreven door Tom Vlieghe

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer