Tijdelijk werkloos? Er is een betere oplossing
Het coronavirus zet zijn stempel op de arbeidsmarkt. Terwijl het virus heel wat overuren met zich meebrengt voor bepaalde sectoren – denk maar aan de zorg, distributie en veiligheidsdiensten-, zien andere sectoren zich genoodzaakt om heel wat werknemers op non-actief te zetten. Een situatie die we niet lang kunnen aanhouden, of we gaan een economische zelfmoord tegemoet. Maar hoe kunnen we deze situatie oplossen? Verschillende neuzen wijzen in de richting van het delen van werknemers. Dit is bovendien het onderwerp van een boeiend online debat tussen beleidsmakers en werkgevers.
Terug balans zoeken
Tijdelijke werkloosheid is de realiteit voor een miljoen werknemers. Zij kijken machteloos toe aan de zijlijn. Maar, rekening houdend met de huidige maatregelen, zou minstens een kwart onder hen betaald ingezet kunnen worden waar de nood het hoogst is. Een praktisch voorbeeld: het gekwalificeerd personeel van dagcentra die de deuren moesten sluiten, kunnen hun collega’s in de zorgsector helpen. De vraag is er, het aanbod ook. We kunnen wel degelijk een balans zoeken in deze periode die ons uit evenwicht heeft gebracht. De oplossing schuilt in het delen van werknemers.
Van niet-actief naar nieuw-actief
Zet je medewerkers die tijdelijk werkloos zijn op ‘nieuw-actief’ in plaats van op ‘non-actief’ via het principe van dubbel werkgeverschap. Dit – relatief nieuw - principe geeft werkgevers de mogelijkheid om personeel te delen met elkaar. Op deze manier kunnen werknemers die al een arbeidsovereenkomst hebben, tijdelijk voor een andere werkgever gaan werken. Dit zou niet enkel een oplossing zijn voor de tijdelijk werklozen uit de privésector, maar ook voor leerkrachten en ander overheidspersoneel dat momenteel thuis zit en niet kan werken.
Voordelen van delen van werknemers
Delen van werknemers bijvoorbeeld via meervoudig werkgeverschap heeft interessante voordelen. Je werknemer die tijdelijk werkloos is kan via deze oplossing toch nog een volwaardig loon krijgen. Idealiter ontvangt je medewerker zelfs een deel van de tijdelijke werkloosheidspremie bovenop een bijkomend (beperkt) loon voor de effectief gewerkte uren. Een ander voordeel is dat je medewerker nieuwe ervaringen opdoet en dus ‘verrijkt’ terug kan komen op de werkvloer.
Draagvlak is er
De economie draaiende houden lukt alleen als er zo veel mogelijk aan het werk blijven. Vandaag kan er al ingezet worden op meervoudig werkgeverschap. Bovendien blijkt uit een studie van Acerta dat 6 op de 10 werkgevers ervoor open staat om hun personeel te delen met andere bedrijven. Er is dus wel degelijk draagvlak voor.
Volg het gratis online debat over delen van werknemers
Wil je weten of werknemers delen ook een oplossing kan zijn voor jouw tekort of teveel aan werknemers? Op 14 april om 9 uur zetten beleidsmakers en werkgevers tijdens een online debat uiteen hoe ze vraag en aanbod bij elkaar willen brengen, en hoe toekomstgericht kijken naar werknemers delen.
Schrijf je in voor het online debat
Geschreven door Kathelijne Verboomen
Director Acerta Consult