Vorige

Tijdelijke werkloosheid geeft bedrijven ademruimte

18 juni 2020 Werkgevers
Julie Rousseau

De economie krijgt zware klappen te verduren door de coronacrisis, maar die klappen vertalen zich niet per se in extra ontslagen. Integendeel. Uit onderzoek van Acerta blijkt namelijk dat er dit jaar, in volle lockdown, tot 15 % minder ontslagen waren dan vorig jaar in dezelfde periode. Een verrassende conclusie? Niet helemaal, het systeem van tijdelijke werkloosheid geeft bedrijven de nodige extra ademruimte om deze moeilijke periode te overbruggen: werknemers kunnen op een eenvoudige manier tijdelijk op non-actief gezet worden en hun loonkost valt onmiddellijk . Bovendien hebben heel wat werkgevers ook al effectief gebruik gemaakt van het systeem.

Leestijd: Later lezen?

Minder contractbeëindigingen

De perceptie leeft dat de coronacrisis al veel banen heeft gekost, maar voorlopig bevestigen de cijfers van Acerta dat niet. In april 2020 werden er bijvoorbeeld 15,6 % minder contracten van onbepaalde duur beëindigd dan in 2019.

In mei was het in 24,8 % van de contractbeëindigingen de werknemer zelf die ontslag nam, 31,4 % gebeurde in onderling overleg (waarvoor het initiatief in de realiteit vaak eveneens bij de werknemer ligt) en 29 % betrof effectief een eenzijdige beslissing van de werkgever. Werkgevers sturen dus niet meteen aan op het verbreken van het contract, maar maken graag gebruik van alternatieven.

Alternatieven voor ontslag

Via het systeem van tijdelijke werkloosheid kunnen werkgevers ontslagbeslissingen uit- of afstellen. Toch is het niet de enige uitweg om ontslag te vermijden. Werkgevers kijken nu ook verder vooruit, want hoewel corona ons dagelijks leven momenteel enorm beïnvloedt, zal er ooit een post-corona zijn. Bedrijven zullen dan opnieuw mensen nodig hebben. Nu proberen ze dus, met een blik op morgen, ontslagen te vermijden en kijken ze naar allerlei kostenbesparende manieren om de crisis te overbruggen. Naast tijdelijke werkloosheid zijn er trouwens tal van andere oplossingen. Je leest ze in deze blog.

Advies bij ontslag

Hoe je een offboardingsbeleid opzet, leer je tijdens de online opleiding: ‘Ontslag: van exitgesprek naar offboarding programma.’ Raadpleeg ook ons relance-aanbod om je personeelskosten onder controle te houden en om te besparen.

Opleiding offboarding - Bespaar

Deel dit artikel

Geschreven door Julie Rousseau

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer