Vorige

Tijdelijke werkloosheid: moet jouw werknemer zich inschrijven als werkzoekende?

18 september 2020 Werkgevers
Nele Mertens

Wat is tijdelijke werkloosheid? De Federale overheid definieert tijdelijke werkloosheid als "werknemers die gebonden zijn aan een arbeidsovereenkomst, maar van wie de werkprestaties tijdelijk zijn verminderd of opgeschort." Met andere woorden: "als een werknemer tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid geen loon krijgt, dan kan deze aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering als tijdelijke werkloze."

Voor tijdelijk werklozen die al langer dan 3 maanden tijdelijk werkloos zijn wegens overmacht of langer dan 6 maanden omwille van economische redenen, geldt de verplichting zich in te schrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst. Deze verplichting werd echter bevroren omdat zo veel werknemers om redenen buiten hun wil om tijdelijk werkloos werden gesteld tijdens de periode van de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afgelopen week kwam er meer duidelijkheid. Hoe zit het nu precies met die inschrijvingsplicht?

Leestijd: Later lezen?

Voorlopig geen inschrijvingsplicht voor tijdelijk werklozen

Deze week werd beslist om de verplichting terug in de koelkast te steken, dit keer tot 1 oktober. In de praktijk wil dat dan zeggen dat wie op 1 januari 2021 nog in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona zit zich dan moet gaan inschrijven.

Bovendien is nu duidelijk dat zowel voor de tijdelijke werklozen om economische redenen als voor de tijdelijke werklozen wegens overmacht geldt dat een werkhervatting van 4 weken een nieuwe periode van 6 of 3 maanden doet lopen. Kortere werkhervattingen onderbreken de periode niet. Laat je werknemers gedeeltelijk werken terwijl de andere dagen tijdelijke werkloosheid worden toegepast, dan moeten ze zich dus gaan inschrijven als werkzoekende 3 of 6 maanden na de eerste dag van tijdelijke werkloosheid na 1 oktober.

De gewestelijke arbeidsbemiddelingsdiensten schrijven de tijdelijk werklozen in tussentijd wel aan om hen te informeren over hun aanbod aan opleidingen en over tijdelijke jobs die je kan doen als bijverdienste.

Tijdelijke werkloosheid

Verplicht inschrijven als werkzoekende vanaf 1 januari 2021

Voorlopig krijgen tijdelijk werkloze werknemers dan toch geen inschrijvingsplicht. Pas vanaf 1 januari 2021 worden ze in principe verplicht zich in te schrijven als werkzoekende, als ze:

  • al 3 maanden tijdelijk werkloos zijn wegens overmacht;
  • al 6 maanden tijdelijk werkloos zijn door “gebrek aan werk wegens economische oorzaken”.

Deze termijn van 3 of 6 maanden zal, na de coronalockdown, op 1 oktober 2020 terug beginnen lopen. Een volledige werkhervatting van 4 weken doet een nieuwe periode van 3 dan wel 6 maanden lopen.

In beide gevallen moet de werknemer binnen de 8 dagen volgend op die termijn van drie maanden, zich laten inschrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst. Afhankelijk van de woonplaats van je werknemer is dat VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Forem (Wallonië) of ADG (Oost-België).

Wie tewerkgesteld is bij een hard getroffen onderneming of in een hard getroffen sector, en na 1 januari nog steeds tijdelijk werkloos is wegens overmacht, heeft vanaf dan dus 8 dagen om deze inschrijving in orde te brengen.

Als je werknemer dit niet doet, dan kan hij/zij het recht op uitkeringen verliezen. Aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering als tijdelijk werkloze is belangrijk zodat deze bij tijdelijke werkloosheid geen loon verliest.
 

Weer grip op je kosten en inkomsten krijgen?

Check het relanceplan van Acerta voor oplossingen op maat van jouw onderneming.

Relanceplan

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer