Vorige

Tijdelijke werkloosheid tijdens de ‘paaspauze’ en paasvakantie?

30 maart 2021 Nele Mertens Werkgevers

Niet alleen lagere en middelbare scholen hebben de deuren een week eerder gesloten zonder afstandsonderwijs, maar ook veel kleuterscholen en kinderopvangen zijn een week voor de paasvakantie al dicht of vragen om kinderen thuis te houden. En door de nieuwe maatregelen dreigen ook veel paaskampen geannuleerd te worden. In deze gevallen stelt zich dan ook de vraag of en wanneer je medewerker met jonge kinderen tijdelijke werkloosheid kan toepassen. Hieronder geven we een kort overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Het kind van mijn medewerker kan niet naar de kinderopvang

Veel kindercrèches roepen op om kinderen thuis te houden. Dit is vaak het geval voor ouders met een niet-essentieel beroep. Ook in dit geval kan tijdelijke werkloosheid overmacht voor de opvang van een kind aangevraagd worden. De medewerker moet wel een bewijs kunnen voorleggen, zoals bijvoorbeeld het bericht waarmee de kinderopvang vraagt om niet te komen.

De tijdelijke werkloosheid kan aangevraagd worden in de periode van 29 maart 2021 tot 18 april 2021.

Het kind van mijn medewerker kan niet naar de lagere school of kleuterschool

Medewerkers hebben sinds 1 oktober 2020 het recht om afwezig te zijn op het werk wanneer de school van hun kind (deels) moet sluiten. In het geval van een vroegtijdige sluiting van de lagere school of de vraag van een kleuterschool om kinderen thuis te laten, kan tijdelijke werkloosheid toegepast worden door ouders met niet-essentiële beroepen die geen opvang vinden voor hun kind.

Omdat de lagere scholen moeten sluiten ten gevolge van een algemene maatregel uitgaande van een bevoegde gemeenschap, hoeft de medewerker geen RVA-document ‘opvang kind sluiting corona’ aan zijn werkgever bezorgen, tenzij de werkgever hierom verzoekt.

Wat de kleuterscholen betreft, moet de medewerker wel een bewijs kunnen voorleggen. Een bericht waarmee de kleuterschool oproept om niet te komen volstaat.

Tijdelijke werkloosheid kan in deze gevallen aangevraagd worden voor de periode van 29 maart 2021 tot en met 2 april 2021. Voor de twee weken van de paasvakantie kan je medewerker geen tijdelijke werkloosheid toepassen, aangezien de vakantieperiode geen sluiting van de school is.

Het paaskamp van het kind van mijn medewerker is geannuleerd

Jeugdkampen met overnachtingen mogen niet meer doorgaan en activiteiten moeten bovendien beperkt worden tot groepen van maximaal 10 personen. Hierdoor dreigen veel paaskampen geannuleerd te worden.

Omdat men wil vermijden dat kinderen en jongeren tijdens de paasvakantie massaal door hun grootouders worden opgevangen, werd tijdelijke werkloosheid ook opengesteld voor deze situatie. Een medewerker die van het systeem gebruik wil maken, zal wel moeten kunnen bewijzen dat het kamp van zijn kind geannuleerd werd omwille van corona. Bovendien moet je medewerker kunnen aantonen dat de inschrijving voor het kamp gebeurd was ten laatste op 18 maart 2021.

Tijdelijke werkloosheid kan in dit geval aangevraagd worden voor de periode van 6 april 2021 tot en met 19 april 2021.

Blijf op de hoogte

Check regelmatig onze FAQ voor meer informatie. Deze wordt dagelijks opgevolgd en aangepast, zodat je altijd op de hoogte bent van de meest recente ontwikkelingen.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?
Werkgevers

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?

13 oktober 2021 Miet Vanhegen

De regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Arbeidsmarkthervormingen en fiscale wijzigingen zijn voorzien. Welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers? We sommen ze voor jullie op.

Lees meer
Sectorale onderhandelingen 2021-2022
Werkgevers

Sectorale onderhandelingen 2021-2022

12 oktober 2021 Leen Smeets

Om de twee jaar onderhandelen de sectoren over nieuwe sectorale akkoorden. Wat is een sectoraal akkoord? Zijn er grenzen aan een sectoraal akkoord? Wat met de coronapremie? We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over de sectorale onderhandelingen van 2021-2022.

Lees meer
Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?
Werkgevers

Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?

06 oktober 2021 Annelies Bries

Heeft thuiswerk ervoor gezorgd dat er minder nood is aan structurele loopbaanonderbreking? De voorbije maanden werd er beduidend minder beroep gedaan op tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof of palliatief verlof.

Lees meer