Vorige

Tijdelijke werkloosheid toepassen? Vergeet vakantiedagen niet

29 oktober 2020 Nele Mertens Werkgevers

Wil je voor de komende maanden nog tijdelijke werkloosheid wegens overmacht toepassen? Vergeet niet dat je medewerkers hun vakantiedagen moeten opnemen voor het einde van het jaar.

Leestijd: Later lezen?

Vakantiewetgeving

Hoewel in de praktijk veel werkgevers toestaan dat een aantal vakantiedagen wordt overgedragen naar het volgende jaar, is dit wettelijk niet voorzien. Volgens de vakantiewetgeving moeten je medewerkers de vakantiedagen opnemen waarvoor ze het jaar voordien gewerkt hebben. Als ze hun vakantiedagen niet opnemen, riskeren ze deze te verliezen.

Als werkgever kan je je werknemers echter niet verplichten hun vakantiedagen op te nemen. Je moet wel kunnen aantonen dat je je medewerker de mogelijkheid geboden hebt om zijn vakantiedagen op te nemen. Vakantie nemen is een recht voor de werknemer, voor maximaal 20 dagen per jaar, en geen plicht. Wanneer de vakantiedagen worden opgenomen, leg je dan ook vast in onderling akkoord.

Kiest de bediende er vrijwillig voor om zijn vakantiedagen niet op te nemen, dan heeft hij geen recht op vakantiegeld voor de niet opgenomen vakantiedagen. Je waarschuwt dus best tijdig je medewerkers dat zij nog een aantal vakantiedagen moeten opnemen voor het einde van het jaar.

Werkloosheidsreglementering

De werkloosheidsreglementering voorziet enkel uitkeringen op de dagen dat de werknemer geen loon krijgt. Voor bedienden zal dat zijn van de werkgever. Voor arbeiders werd het loon voor de vakantiedagen al betaald door de RJV of de vakantiekas. Daarbij gaat de RVA er van uit dat alle werknemers waarvoor tijdelijke werkloosheid wordt aangevraagd hun 20 (of minder, naargelang de prestaties vorig jaar) vakantiedagen hebben opgenomen in 2020. Is dat niet het geval, dan zijn ze verplicht de onterecht betaalde werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen van de werknemer.

Tijdelijke werkloosheid en vakantieplanning

Pas je nog tijdelijke werkloosheid toe in je organisatie? Dan moet je er over waken dat de openstaande vakantiedagen nog worden opgenomen voor het einde van het jaar. Je komt overeen met je medewerkers wanneer deze worden ingepland. Voor die vakantiedagen vraag je uiteraard geen tijdelijke werkloosheid aan. Je bedienden krijgen van jou het enkel vakantiegeld op die dagen. Arbeiders moet je niets betalen aangezien zij het enkel vakantiegeld al gekregen hebben.

Op zoek naar een alternatief voor ontslag?

Het systeem van tijdelijke werkloosheid geeft onze economie veerkracht, zodat je je mensen aan boord kan houden. Een andere mogelijkheid om je personeelsoverschot (of personeelstekort) aan te pakken is het delen van werknemers met andere werkgevers. Meer info hierover vind je op ons deelplatform Bridge.

Deel je werknemers

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer