Vorige

Tijdelijke werkloosheid toepassen? Vergeet vakantiedagen niet

29 oktober 2020 Nele Mertens Werkgevers

Wil je voor de komende maanden nog tijdelijke werkloosheid wegens overmacht toepassen? Vergeet niet dat je medewerkers hun vakantiedagen moeten opnemen voor het einde van het jaar.

Leestijd: Later lezen?

Vakantiewetgeving

Hoewel in de praktijk veel werkgevers toestaan dat een aantal vakantiedagen wordt overgedragen naar het volgende jaar, is dit wettelijk niet voorzien. Volgens de vakantiewetgeving moeten je medewerkers de vakantiedagen opnemen waarvoor ze het jaar voordien gewerkt hebben. Als ze hun vakantiedagen niet opnemen, riskeren ze deze te verliezen.

Als werkgever kan je je werknemers echter niet verplichten hun vakantiedagen op te nemen. Je moet wel kunnen aantonen dat je je medewerker de mogelijkheid geboden hebt om zijn vakantiedagen op te nemen. Vakantie nemen is een recht voor de werknemer, voor maximaal 20 dagen per jaar, en geen plicht. Wanneer de vakantiedagen worden opgenomen, leg je dan ook vast in onderling akkoord.

Kiest de bediende er vrijwillig voor om zijn vakantiedagen niet op te nemen, dan heeft hij geen recht op vakantiegeld voor de niet opgenomen vakantiedagen. Je waarschuwt dus best tijdig je medewerkers dat zij nog een aantal vakantiedagen moeten opnemen voor het einde van het jaar.

Werkloosheidsreglementering

De werkloosheidsreglementering voorziet enkel uitkeringen op de dagen dat de werknemer geen loon krijgt. Voor bedienden zal dat zijn van de werkgever. Voor arbeiders werd het loon voor de vakantiedagen al betaald door de RJV of de vakantiekas. Daarbij gaat de RVA er van uit dat alle werknemers waarvoor tijdelijke werkloosheid wordt aangevraagd hun 20 (of minder, naargelang de prestaties vorig jaar) vakantiedagen hebben opgenomen in 2020. Is dat niet het geval, dan zijn ze verplicht de onterecht betaalde werkloosheidsuitkeringen terug te vorderen van de werknemer.

Tijdelijke werkloosheid en vakantieplanning

Pas je nog tijdelijke werkloosheid toe in je organisatie? Dan moet je er over waken dat de openstaande vakantiedagen nog worden opgenomen voor het einde van het jaar. Je komt overeen met je medewerkers wanneer deze worden ingepland. Voor die vakantiedagen vraag je uiteraard geen tijdelijke werkloosheid aan. Je bedienden krijgen van jou het enkel vakantiegeld op die dagen. Arbeiders moet je niets betalen aangezien zij het enkel vakantiegeld al gekregen hebben.

Op zoek naar een alternatief voor ontslag?

Het systeem van tijdelijke werkloosheid geeft onze economie veerkracht, zodat je je mensen aan boord kan houden. Een andere mogelijkheid om je personeelsoverschot (of personeelstekort) aan te pakken is het delen van werknemers met andere werkgevers. Meer info hierover vind je op ons deelplatform Bridge.

Deel je werknemers

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?

31 januari 2022 Ellen Van Grunderbeek

De overheid voorziet twee steunmaatregelpakketten voor bedrijven die te kampen hebben met personeelsuitval door de omikrongolf. Acerta geeft je een overzicht.

Lees meer