Vorige

Tijdelijke werkloosheid voor werknemers met kind in quarantaine

01 oktober 2020 Werkgevers
Nele Mertens

Sinds 1 september zijn de scholen terug open en kunnen alle kinderen naar school of de kinderopvang… of toch tot er besmettingen worden vastgesteld. In geval van besmetting kan een klas of zelfs een hele school of crèche in quarantaine geplaatst worden. Wat kan je doen als werkgever wanneer je werknemer een kind heeft dat in quarantaine moet?

Leestijd: Later lezen?

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Heeft je werknemer een kind dat in quarantaine moet? Dan is het vanaf 1 oktober mogelijk om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht toe te passen. Deze situatie zorgt er namelijk voor dat de ouder zijn werk niet kan uitvoeren wanneer er geen alternatieve opvang voorhanden is. Voorwaarde is dat er een attest van de huisarts, de school of de crèche is dat de quarantaine oplegt. Hetzelfde geldt voor een gehandicapt kind, ongeacht de leeftijd, dat niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan, omdat dit centrum wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Tijdelijke werkloosheidsuitkering

Tijdens de periode gedekt door het attest ontvangt je werknemer een werkloosheidsuitkering aan 70 procent van het geplafonneerd loon. Afhankelijk van jouw situatie als werkgever, komt daar nog een supplement van 5,63 euro bovenop.

  • Ben je een hard getroffen onderneming of actief in een hard getroffen sector? Dan heeft de werknemer recht op het supplement van 5,63 euro. Je geeft deze dagen van tijdelijke werkloosheid aan volgens de versoepelde procedure voor overmacht.
  • Ben je een andere werkgever, niet hard getroffen? Dan is er geen recht op het supplement. Kijk wel na of je sector niet de betaling van zo’n supplement oplegt in geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (de klassieke vorm). Vergeet ook niet dat je deze gevallen moet melden aan de RVA met een elektronische kennisgeving en een e-mail aan het bevoegde werkloosheidsbureau.

Thuiswerken indien akkoord

Kan je werknemer van thuis uit werken en komen jullie overeen dat zelfs met de kinderen thuis het nodige werk kan gebeuren, dan is tijdelijke werkloosheid niet mogelijk. De voorziene prestaties worden geleverd, maar van thuis uit in plaats van in het bedrijf. Je betaalt het overeengekomen loon.

Het staat de werknemer daarnaast vrij om met jou overeen te komen om vakantiedagen op te nemen of inhaalrust. Dit gebeurt steeds in onderling overleg. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere alternatieven die werknemers met kinderen kunnen overwegen, zoals (het gewone) ouderschapsverlof of verlof om dwingende redenen. Voorlopig is het corona ouderschapsverlof maar mogelijk tot 30 september.

Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken

Lees alles over tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht nog eens na op onze corona-FAQ. Daar vind je ook een overzicht van alle afgelopen en toekomstige maatregelen.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer