Vorige

Vaccinatie tegen corona: do's-and-don'ts voor werkgevers

05 februari 2021 Werkgevers
Miet Vanhegen

Het coronavaccin biedt licht aan het einde van de tunnel. Ook bedrijven denken na over een vaccinatiebeleid in de onderneming. Maar wat kan en mag je doen als werkgever? In dit artikel vind je een antwoord op je voornaamste vragen.

Leestijd: Later lezen?
Kan een werkgever zijn werknemers verplichten om zich te laten vaccineren?

Je kan je werknemers niet verplichten zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, aangezien hier (momenteel) geen wettelijke basis voor is. Er zijn immers strikte regels bij verplichte vaccinaties, en er zijn vandaag maar drie vaccins die hiervoor in aanmerking komen (hepatitis B, tuberculose en tetanus).

Mag een werkgever niet gevaccineerde werknemers weigeren op de werkvloer?

Aangezien er geen vaccinatieverplichting is, kunnen werkgevers hun medewerkers niet weigeren op de werkvloer. Maar de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten uiteraard wel gevolgd worden.

Mag een werkgever bewijs van vaccinatie vragen aan zijn werknemers?

Of een medewerker al dan niet gevaccineerd is, is een persoonlijk gezondheidsgegeven en dat valt onder de “Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Je mag gezondheidsgegevens niet verwerken, tenzij de wet hierop een uitzondering maakt of de betrokkene een vrije uitdrukkelijke toestemming verleent. In een arbeidsrelatie is er echter sprake van een gezagsrelatie, waardoor die toestemming in principe nooit vrij kan zijn. Kortom, je mag je werknemer niet om een bewijs van vaccinatie vragen én zelfs niet vragen of hij/zij wel gevaccineerd is. Een lijst bijhouden met wel- en niet-gevaccineerde medewerkers mag dus ook niet.

Welke rol hebben bedrijven bij de vaccinatie?

Als werkgever kan je je medewerkers inlichten over het bestaan van het coronavaccin en de voor- en nadelen ervan. Je kan sensibiliseren en informeren.

Voorbeelden van acties om te informeren:

  • Een vertrouwenspersoon of arts aanwijzen om twijfels bespreekbaar te maken.
  • De adressen van de vaccinatiecentra communiceren met je medewerkers.
  • Een infosessie organiseren over de vaccinatie en de hiervoor te ondernemen stappen.

Voorbeelden van acties om te sensibiliseren:

  • Vaccinatie tijdens de arbeidsuren mogelijk maken (lees ook dit artikel).
  • Vrijwillige vaccinatie op de werkvloer organiseren (in een latere fase van de vaccinatiestrategie). Hoewel de sociale partners dit liever op niveau van de vaccinatiecentra willen houden.
  • Blijven inzetten op preventie in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Let op voor discriminatie

Werkgevers mogen geen onderscheid maken tussen medewerkers die wel of niet gevaccineerd zijn. Een medewerker die weigert om zich te laten vaccineren, mag op geen enkele manier benadeeld worden ten opzichte van de andere medewerkers. Iedereen (wel of niet gevaccineerd) moet trouwens de geldende preventieve maatregelen blijven volgen.

De werkgever mag geen medewerkers straffen die zich niet laten vaccineren of die anderen besmetten (behalve als de besmetting het gevolg is van het niet respecteren van de geldende preventieve en beschermingsmaatregelen). De werkgever mag geen medewerkers belonen die zich wél laten vaccineren (bijvoorbeeld door een specifieke premie te voorzien). Ook een werknemer een andere functie geven, of hem zelfs ontslaan vanwege een niet-vaccinatie mag niet.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer