Vorige
Geüpdatet op 01 april 2024

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024 Werkgevers
Ellen Roelants

Uit de tweejaarlijkse bevraging van Acerta bij meer dan 2000 werknemers blijkt dat 45% van de Belgen niet weet hoe zijn loon bepaald wordt. De overige helft duidt anciënniteit en ervaring aan als belangrijkste pijler. Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Leestijd: Later lezen?

Neem het ABC mee in je loonbeleid

Er zijn twee belangrijke voorwaarden verbonden aan een sterk en duurzaam loonbeleid: transparant en billijk. Werknemers zullen bijvoorbeeld de verschillen in verloning tussen collega’s makkelijk(er) aanvaarden, als het duidelijk is waarom die verschillen er zijn. Zo zijn bijvoorbeeld verantwoordelijkheden, anciënniteit en ervaring meetbaar en vormen zo een duidelijk criterium. Toch mag je niet puur op basis van het aantal werkjaren verlonen, want dat werkt niet motiverend. Hoe motiveer je je medewerkers dan wel?

Gezonde motivatie is de beste brandstof voor sterk presterende medewerkers. Gemotiveerde medewerkers zijn medewerkers die hun basisbehoeften Autonomie, Betrokkenheid en Competentie vervuld zien, volgens de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan):

  • Autonomie: zelf keuzes kunnen maken en beslissingen mogen nemen
  • Betrokkenheid: je verbonden voelen met collega’s, werkrelaties en organisatie
  • Competentie: in staat zijn om je taken te kunnen uitvoeren.

Natuurlijk blijft loon een belangrijke pijler om mensen te motiveren en gemotiveerd te houden. Wist je dat je het ABC-model ook in je loonbeleid kan integreren? Pas als de verloning aansluit bij iemand zijn persoonlijke behoeften, billijk aanvoelt en transparant is, werkt deze motiverend.

Belangrijke troef in een krappe arbeidsmarkt

Uit onderzoek blijft dat meer dan 70% van de Belgische werknemers meer inspraak willen in de samenstelling van hun loonpakket. Het is dan ook opvallend dat meer dan 8 op de 10 Belgen aangeven dat ze geen keuzes kunnen maken binnen hun huidig loonpakket. Indien je als werkgever je medewerkers wél keuzemogelijkheden geeft, dan levert je dat een groot concurrentieel voordeel op in de huidige situatie van arbeidskrapte en war for talent. Bovendien kan je via een groen cafetariaplan ook volop inzetten op het klimaat. Je kan een fietsleasing, elektrische bedrijfswagens enz. aan bieden. Win-win-win voor je organisatie, je medewerkers én het klimaat!

Transparant en objectief loonbeleid

Als organisatie wil je transparant over je loonbeleid kunnen communiceren om het nodige vertrouwen en objectiviteit aan je werknemers te bieden. De Salary Benchmark wapent je met objectieve data bij loondiscussies enerzijds, anderzijds blijven je huidige werknemers geïnformeerd dat zij een concurrentieel en marktconform loonpakket hebben.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Roelants

Senior Consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer