Vorige

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

28 april 2022 Ellen Roelants Werkgevers

Uit de tweejaarlijkse bevraging van Acerta bij meer dan 2000 werknemers blijkt dat 45% van de Belgen niet weet hoe zijn loon bepaald wordt. De overige helft duidt anciënniteit en ervaring aan als belangrijkste pijler. Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Leestijd: Later lezen?

Neem het ABC mee in je loonbeleid

Er zijn twee belangrijke voorwaarden verbonden aan een sterk en duurzaam loonbeleid: transparant en billijk. Werknemers zullen bijvoorbeeld de verschillen in verloning tussen collega’s makkelijk(er) aanvaarden, als het duidelijk is waarom die verschillen er zijn. Zo zijn bijvoorbeeld verantwoordelijkheden, anciënniteit en ervaring meetbaar en vormen zo een duidelijk criterium. Toch mag je niet puur op basis van het aantal werkjaren verlonen, want dat werkt niet motiverend. Hoe motiveer je je medewerkers dan wel?

Gezonde motivatie is de beste brandstof voor sterk presterende medewerkers. Gemotiveerde medewerkers zijn medewerkers die hun basisbehoeften Autonomie, Betrokkenheid en Competentie vervuld zien, volgens de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan):

  • Autonomie: zelf keuzes kunnen maken en beslissingen mogen nemen
  • Betrokkenheid: je verbonden voelen met collega’s, werkrelaties en organisatie
  • Competentie: in staat zijn om je taken te kunnen uitvoeren.

Natuurlijk blijft loon een belangrijke pijler om mensen te motiveren en gemotiveerd te houden. Wist je dat je het ABC-model ook in je loonbeleid kan integreren? Pas als de verloning aansluit bij iemand zijn persoonlijke behoeften, billijk aanvoelt en transparant is, werkt deze motiverend.

Belangrijke troef in een krappe arbeidsmarkt

Uit onderzoek blijft dat meer dan 70% van de Belgische werknemers meer inspraak willen in de samenstelling van hun loonpakket. Het is dan ook opvallend dat meer dan 8 op de 10 Belgen aangeven dat ze geen keuzes kunnen maken binnen hun huidig loonpakket. Indien je als werkgever je medewerkers wél keuzemogelijkheden geeft, , dan levert je dat een groot concurrentieel voordeel op in de huidige situatie van arbeidskrapte en war for talent . Bovendien kan je via een groen cafetariaplan ook volop inzetten op het klimaat. Je kan een fietsleasing, elektrische bedrijfswagens enz. aan bieden. Win-win-win voor je organisatie, je medewerkers én het klimaat!

Deel dit artikel

EllenRoelants_ellips_auteur

Geschreven door Ellen Roelants

Senior Consultant

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij
Werkgevers

Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij

27 april 2022

Wil je graag je medewerkers een extra beloning toe kennen? Dan is de loonbonus cao90 een fiscaal interessante manier.

Lees meer
Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit
Werkgevers

Het mobiliteitsbudget wint aan populariteit

21 april 2022 Karolien Van Herpe

Het mobiliteitsbudget bestaat ondertussen drie jaar. Vergeleken met 2020, waren er vorig jaar drie keer meer werknemers die hun bedrijfswagen ruilden voor het mobiliteitsbudget. De versoepelingen die onlangs werden doorgevoerd, zitten daar mogelijks voor iets tussen.

Lees meer