Antwoorden op al je corona-vragen?
Blijf op de hoogte door regelmatig onze FAQ met veelgestelde vragen over corona op de werkvloer te consulteren. De informatie wordt continu up-to-date gehouden.
Raadpleeg onze FAQMeer thuis- en telewerk. Dat is een van de maatregelen van de federale regering om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Welke gevolgen zijn er voor jou als werkgever? En wat gebeurt er als je deze maatregel niet naleeft? Annelies Bries, juriste, analyseerde het ministerieel besluit van 23 maart 2020, waarin de regels rond social distancing beschreven staan.
De beslissingen die de federale regering op dinsdagavond 17 maart heeft genomen, werden gepubliceerd in de vorm van een ministerieel besluit in het Belgisch Staatsblad. Het ministerieel besluit van 23 maart 2020 beschrijft de maatregelen rond social distancing die door de regering opgelegd werden, met als ultieme doel het indijken van de verspreiding van het virus.
Telewerk wordt aan de hand van dit ministerieel besluit dwingend opgelegd aan alle niet-essentiële bedrijven. Deze regels zijn niet van toepassing op essentiële bedrijven die opgesomd zijn in de bijlage van het ministerieel besluit. Wel moeten ze in de mate van het mogelijke het systeem van telewerk en de regels van social distancing toepassen.
Deze verplichting heeft twee fundamentele juridische gevolgen:
1. Als werkgever MOET je telewerk organiseren
Telewerk is verplicht voor niet-essentiële bedrijven, onafhankelijk van welke grootte zij ook hebben, voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent. Voor functies waar het niet mogelijk is, moeten bedrijven ervoor zorgen dat ze de social distancing (behouden van 1,5 meter afstand) kunnen garanderen. Kan je als niet-essentieel bedrijf niet aan deze regels voldoen, dan moet je verplicht sluiten.
2. Je werknemers moeten telewerken
Wat je medewerkers betreft, wordt hun vrije keuze ontnomen. In normale omstandigheden kunnen werknemers zelf kiezen of ze al dan niet telewerken. Gezien de uitzonderlijke tijden waarin we ons bevinden, kunnen ze niet meer kiezen om in het bedrijf te werken.
De regering is vastberaden de maatregelen te controleren. Niet-essentiële bedrijven die weigeren thuis- en telewerk te organiseren, krijgen een boete tot 4.000 euro. Een werkgever die na deze eerste overtreding de regels rond social distancing nog steeds niet respecteert, zal naast andere sancties en hogere boetes verplicht moeten sluiten.
Houden je werknemers zich niet aan de opgelegde regels rond thuis- en telewerk? Dan krijgen zij in tegenstelling tot de werkgever geen sanctie. Het ministerieel besluit voorziet geen sancties ten aanzien van werknemers. Wat dus betekent dat het afdwingen van het telewerk volledig op de werkgever rust.
Als je werknemer - om welke reden dan ook - weigert ‘van thuis’ te werken, ben je hier als werkgever aansprakelijk voor. En riskeer je dus een sluiting van je onderneming. Om dit te vermijden, is het raadzaam om telewerk ‘af te dwingen’ via disciplinaire sancties die voorzien zijn in het arbeidsreglement, en in het extreemste geval via een ontslag.
Blijf op de hoogte door regelmatig onze FAQ met veelgestelde vragen over corona op de werkvloer te consulteren. De informatie wordt continu up-to-date gehouden.
Raadpleeg onze FAQMag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?
De vaccinatiecampagne is alvast gestart, maar wanneer vinden de vaccinaties precies plaats? Kunnen je werknemers gevaccineerd worden tijdens de werkuren en onder welke voorwaarden?
Lees meerLoopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.
Lees meerWat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?
Het overlegcomité heeft besloten de reisregels aan te scherpen. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat terugkerende reizigers na de kerstvakantie het aantal besmetting doen stijgen en de nieuwe variant van COVID-19 meebrengen.
Lees meer