Vorige

Verstrenging corona-maatregelen: 3 meestgestelde vragen door werkgevers

19 maart 2020 Werkgevers

De Nationale Veiligheidsraad heeft op dinsdag 16 maart 2020 verstrengde maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dijken. Deze maatregelen zijn op woensdag 18 maart om 12u van kracht gegaan. Naar aanleiding van deze strengere maatregelen, ontvangen we nog meer vragen van werkgevers. Hieronder geven we antwoorden op 3 van de meestgestelde vragen.

Antwoorden op alle veelgestelde corona-vragen door werkgevers krijg je hier.

Leestijd: Later lezen?

1. Kan ik tijdelijke werkloosheid aanvragen wanneer ik mijn werknemers niet kan laten werken?

Ja. Wanneer er een tijdelijke terugval is in de productie en/of de dienstverlening van je organisatie, kan je als werkgever in veel gevallen beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Je werknemers blijven dan gedurende een bepaalde periode thuis en krijgen geen loon. De overheid zorgt echter voor een werkloosheidsuitkering per niet-gewerkte dag.

2. Mag ik mijn werknemer(s) een andere functie laten uitoefenen?

Ook in tijden van corona én arbeidskrapte is het belangrijk dat je blijft inzetten op de talenten die je in huis hebt. Toch mag je als werkgever niet zomaar de functie van je werknemer veranderen. Deze functie vormt immers een essentiële voorwaarde van de arbeidsovereenkomst. Bij een eenzijdige wijziging zal je een verbrekingsvergoeding moeten betalen, omdat je door die wijziging een einde hebt gemaakt aan de arbeidsovereenkomst.

Gezien de uitzonderlijke situatie waarin we ons allemaal bevinden, kan de vraag van de werkgever aan de werknemer om zijn of haar job op een andere manier in te vullen, onmogelijk beschouwd worden als een intentie de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit voor zover het om tijdelijke en noodzakelijke aanpassingen gaat, die niet in strijd zijn met de hogere belangen van de gezondheid en veiligheid van je medewerkers, klanten en anderen.

Hoe dan ook is het aangewezen duidelijke afspraken met je werknemers te maken. Laat deze instemming schriftelijk bevestigen door een wijziging van de arbeidsovereenkomst waarin alles nauwgezet beschreven wordt.

3. Moet ik iets op papier zetten om te kunnen telewerken in het kader van het coronavirus?

Door de uitbreiding van COVID-19 roept de overheid massaal op tot thuis- en telewerken. Goede afspraken maken goede werknemers, dus raden we je aan ook hierover het een en ander op papier te zetten.

Je sluit best een bijlage bij de arbeidsovereenkomst met je werknemers die zullen thuiswerken. Zo kan je contractueel overeenkomen dat je deze maatregel enkel omwille van het coronavirus toestaat en kan je daarnaast ook afspraken maken over het al dan niet betalen van een onkostenvergoeding. Neem ook zeker praktische afspraken op in de bijlage, bijvoorbeeld over werktijden en bereikbaarheid. Het volstaat om de afspraken via mail aan je werknemers te bezorgen, die ze per kerende kunnen beantwoorden ‘voor akkoord’. Maak je al gebruik van elektronisch ondertekenen? Dan kan je dat natuurlijk ook inzetten.

Veelgestelde vragen

Meer veelgestelde vragen rond het coronavirus door werkgevers, gratis modeldocumenten en webinars? Raadpleeg regelmatig onze corona-pagina.

Raadpleeg de FAQ

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?

31 januari 2022 Ellen Van Grunderbeek

De overheid voorziet twee steunmaatregelpakketten voor bedrijven die te kampen hebben met personeelsuitval door de omikrongolf. Acerta geeft je een overzicht.

Lees meer