Veelgestelde vragen
Meer veelgestelde vragen rond het coronavirus door werkgevers, gratis modeldocumenten en webinars? Raadpleeg regelmatig onze corona-pagina.
De Nationale Veiligheidsraad heeft op dinsdag 16 maart 2020 verstrengde maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dijken. Deze maatregelen zijn op woensdag 18 maart om 12u van kracht gegaan. Naar aanleiding van deze strengere maatregelen, ontvangen we nog meer vragen van werkgevers. Hieronder geven we antwoorden op 3 van de meestgestelde vragen.
Antwoorden op alle veelgestelde corona-vragen door werkgevers krijg je hier.
Ja. Wanneer er een tijdelijke terugval is in de productie en/of de dienstverlening van je organisatie, kan je als werkgever in veel gevallen beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Je werknemers blijven dan gedurende een bepaalde periode thuis en krijgen geen loon. De overheid zorgt echter voor een werkloosheidsuitkering per niet-gewerkte dag.
Ook in tijden van corona én arbeidskrapte is het belangrijk dat je blijft inzetten op de talenten die je in huis hebt. Toch mag je als werkgever niet zomaar de functie van je werknemer veranderen. Deze functie vormt immers een essentiële voorwaarde van de arbeidsovereenkomst. Bij een eenzijdige wijziging zal je een verbrekingsvergoeding moeten betalen, omdat je door die wijziging een einde hebt gemaakt aan de arbeidsovereenkomst.
Gezien de uitzonderlijke situatie waarin we ons allemaal bevinden, kan de vraag van de werkgever aan de werknemer om zijn of haar job op een andere manier in te vullen, onmogelijk beschouwd worden als een intentie de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit voor zover het om tijdelijke en noodzakelijke aanpassingen gaat, die niet in strijd zijn met de hogere belangen van de gezondheid en veiligheid van je medewerkers, klanten en anderen.
Hoe dan ook is het aangewezen duidelijke afspraken met je werknemers te maken. Laat deze instemming schriftelijk bevestigen door een wijziging van de arbeidsovereenkomst waarin alles nauwgezet beschreven wordt.
Door de uitbreiding van COVID-19 roept de overheid massaal op tot thuis- en telewerken. Goede afspraken maken goede werknemers, dus raden we je aan ook hierover het een en ander op papier te zetten.
Je sluit best een bijlage bij de arbeidsovereenkomst met je werknemers die zullen thuiswerken. Zo kan je contractueel overeenkomen dat je deze maatregel enkel omwille van het coronavirus toestaat en kan je daarnaast ook afspraken maken over het al dan niet betalen van een onkostenvergoeding. Neem ook zeker praktische afspraken op in de bijlage, bijvoorbeeld over werktijden en bereikbaarheid. Het volstaat om de afspraken via mail aan je werknemers te bezorgen, die ze per kerende kunnen beantwoorden ‘voor akkoord’. Maak je al gebruik van elektronisch ondertekenen? Dan kan je dat natuurlijk ook inzetten.
Meer veelgestelde vragen rond het coronavirus door werkgevers, gratis modeldocumenten en webinars? Raadpleeg regelmatig onze corona-pagina.
Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.
Lees meerWat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?
Het overlegcomité heeft besloten de reisregels aan te scherpen. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat terugkerende reizigers na de kerstvakantie het aantal besmetting doen stijgen en de nieuwe variant van COVID-19 meebrengen.
Lees meerTijdelijke ondersteuningsmaatregelen COVID-19-pandemie treden in werking
Eerder kondigde de federale regering een breed pakket aan sociaaleconomische steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers aan. Verschillende van deze steunmaatregelen zijn nu opgenomen in de wet ‘houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie’ die op 30 december in het Belgisch Staatsblad is verschenen.
Lees meer