Vorige

Verstrenging corona-maatregelen: waar dien je rekening mee te houden?

25 juli 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Het zat eraan te komen: de Nationale Veiligheidsraad heeft op donderdag 23 juli 2020 verstrengde maatregelen aangekondigd om de heropflakkering van het coronavirus zoveel mogelijk in te dijken. Deze maatregelen zijn ingegaan op zaterdag 25 juli 2020. Wat moet je als werkgever onthouden?

Leestijd: Later lezen?

Fase 5 gaat voorlopig niet in

De nieuwe versoepelingen (de zogenoemde fase 5), gepland vanaf 1 augustus 2020, gaan voorlopig niet in. Het maximumaantal bezoekers voor privé en publieke evenementen wordt niet opgetrokken. Gezeten recepties en banketten (zowel in vaste als in tijdelijke infrastructuren) met een privékarakter blijven beperkt tot maximum 50 aanwezige personen, op voorwaarde dat deze verzorgd worden door een professionele catering/traiteur onderneming. Ze mogen niet plaatsvinden tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens.

Wat betreft gezeten recepties en banketten toegankelijk voor het publiek, zijn deze mogelijk tot maximum 200 aanwezige personen wanneer deze binnen georganiseerd worden, en 400 personen wanneer deze buiten georganiseerd worden. In dat laatste geval is de toestemming van de gemeentelijke overheid nodig. Ze mogen niet plaatsvinden tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens.

Uitbreiding mondmaskerverplichting

De mondmaskerverplichting wordt uitgebreid naar markten, rommelmarkten, kermissen, handelsbeurzen en salons, openbare gebouwen (voor het gedeelte dat openstaat voor het publiek), winkelstraten en alle (druk bezochte private en openbare) plaatsen wanneer de lokale overheid dit noodzakelijk vindt. Als kramer of standhouder ben je, net als je klanten, verplicht een mondmasker te dragen. Je lokale besturen zullen nog een lijst opstellen van de plaatsen waar een masker moet worden gedragen.

Aanpassing sluitingsuur nachtwinkels

Het sluitingsuur van nachtwinkels wordt vervroegd van 1u ’s nachts naar 22u.

Verplicht dragen van een mondmasker in de horeca

In de horeca moeten de klanten verplicht een mondmasker dragen, tenzij ze aan tafel zitten. Verder geldt een registratieplicht van de aanwezige bezoekers. Eén klant per tafel wordt verplicht contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) achter te laten met de uitsluitende doelstelling van snelle contactopsporing. Deze gegevens moet je gedurende 14 dagen bewaren en nadien meteen vernietigen. Deze gegevens worden geregistreerd op een standaardformulier dat de FOD economie ter beschikking stelt op de website. Je kan het formulier hier terugvinden. Wil de klant hier niet aan meewerken, moet je hem of haar de toegang weigeren.

Naast het zaalpersoneel, moet nu ook het keukenpersoneel vanaf 25 juli op elk moment een mondmasker dragen, onafhankelijk de uitgeoefende functie. Een gelaatsscherm kan alleen wanneer het mondmasker niet mogelijk is omwille van medische redenen.

Verder wordt nu ook uitdrukkelijk het gebruik van waterpijp in voor het publiek toegankelijke plaatsen verboden, dus ook in horecazaken, en kan de burgemeester bijkomende lokale maatregelen nemen om de verspreiding van het virus in te dijken, op basis van draaiboeken bij lokale uitbraak.

Op de hoogte blijven van alle corona-ontwikkelingen?

Raadpleeg regelmatig onze FAQ of bereid je voor op het najaar dankzij ons webinar over actuele coronamaatregelen.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer