Vorige

Wat als je medewerker educatief verlof aanvraagt?

11 oktober 2018 Werkgevers

September is weer achter de rug. Scholieren haalden de boekentas van onder het stof en studenten feestten het nieuwe academiejaar in. Misschien is het daardoor bij jouw medewerkers ook beginnen kriebelen om weer te gaan studeren. Kiezen zij voor een opleiding erkend in het kader van betaald educatief verlof? Dan mogen jouw medewerkers afwezig zijn om zich bij te scholen met behoud van (begrensd) loon. Hoeveel verlofuren zij krijgen hangt af van de aard van de opleiding, de overlap met de arbeidstijd en het aantal effectief gevolgde lessen. Werknemers die hun skills en kennis blijven ontwikkelen, kan je als werkgever alleen maar aanmoedigen. Om alles vlot te laten verlopen werden er enkele regels in een wettelijk kader gegoten. Wij zetten alles op een rijtje.

Leestijd: Later lezen?

Educatief verlof aanvragen

Volgt de opleiding hetzelfde stramien als een typisch schooljaar? Dan moet je medewerker uiterlijk op 31 oktober zijn educatief verlof aanvragen. Het verlof wordt dan ingepland en opgenomen tussen de start en het einde van de opleiding. Jouw leergierige medewerker kan niet enkel verlof inplannen om cursussen en lessen bij te wonen maar ook om zijn examens voor te bereiden en af te leggen. Struikelt hij net voor de eindmeet en slaagt je medewerker niet voor zijn examens? Dan mag hij eventueel een saldo aan educatief verlof opnemen tijdens de tweede zittijd op voorwaarde dat hij jou hiervan een getuigschrift overhandigt.

Educatief verlof plannen

Komt de aanvraag tot educatief verlof ongelegen voor jou als werkgever? Dan hebben we helaas slechts nieuws voor jou, gezien je de aanvraag niet kan weigeren. De planning van het verlof daarentegen moet wél in onderling overleg tussen jou en je medewerker gebeuren. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de goede werking van de onderneming ondermijnd wordt.              
Telt jouw onderneming minder dan 20 werknemers? Dan kan jij je verzetten tegen een gelijktijdige afwezigheid van meer dan 10% van jouw medewerkers. In ondernemingen met 20 tot 50 medewerkers kan dat bij gelijktijdige afwezigheid van meer dan 10% medewerkers die dezelfde functie uitoefenen. Hetzelfde geldt als je onderneming meer dan 50 medewerkers telt, al moet in dat geval de ondernemingsraad vooraf vaststellen wat onder ‘dezelfde functie’ wordt verstaan. In alle gevallen moet je echter minstens één medewerker de toestemming geven om afwezig te zijn.

Educatief verlof vervalt

Misschien was jouw medewerker wat overmoedig of is de opleiding niet wat hij gehoopt had en geeft hij er de brui aan. In dat geval vervalt natuurlijk zijn recht op educatief verlof. Je medewerker moet jou binnen de 5 dagen op de hoogte stellen van zijn stopzetting of onderbreking. Ook wanneer je medewerker een fervent brosser blijkt te zijn en meer dan 10% ongewettigd afwezig is tijdens de lessen verliest hij zijn recht op betaald educatief voor een periode van 6 maanden die start op het einde van het schooltrimester.

 

Heb je vragen over educatief verlof?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief voor werkgevers en ontvang 1 maal per kwartaal interessante informatie.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer