Vorige

Wat als je medewerkers kerstcadeaus kopen tijdens de werkuren?

11 december 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

De feestdagen zijn in aantocht, en naar jaarlijkse gewoonte is dat ook het startsignaal voor de zoektocht naar kerstcadeaus. Toch zal die zoektocht voor heel wat mensen anders verlopen dit jaar. Nu thuiswerk verplicht is, en niet iedereen zich veilig voelt in een winkel, is de kans groot dat je werknemers online hun kerstcadeaus zullen bestellen. Maar mogen ze dat wel tijdens de werkuren doen? En hoe kan je reageren als werkgever wanneer je werknemers online shoppen tijdens de werkuren?

Leestijd: Later lezen?

Thuiswerk en online shoppen

De algemene regel is dat de werknemer verplicht is zijn werk naar behoren uit te voeren binnen de afgesproken termijn en op de plaats en in de omstandigheden zoals overeengekomen. Dit conform de opdrachten en instructies die gegeven worden door de werkgever. Op deze basis beschikt de werknemer dus niet over het recht om online bestellingen te plaatsen tijdens de werkuren.

Maar wat als je medewerkers van thuis uit werken? Wel, dan moeten ze het aantal uren dat voorzien is in het werkrooster effectief presteren. Maar ze zijn niet verplicht het werkrooster strikt na te leven, toch als hier geen beleid rond uitgewerkt is. Je thuiswerkende medewerker kan dan online shoppen, zolang de taken correct en tijdig uitgevoerd worden en de afspraken rond arbeidstijd en beschikbaarheden gerespecteerd worden. Wil je liever duidelijke regels en een zekere bereikbaarheid en beschikbaarheid vragen van je medewerkers? Dan kan je de nodige afspraken maken in een thuiswerkbeleid.

Wat kan je doen bij misbruik?

Wat als je sterke aanwijzingen hebt dat een van je medewerkers te veel tijd aan privé-aankopen besteedt tijdens zijn/haar arbeidstijd? Of je betrapt je medewerker op de werkvloer op het aankopen van kerstcadeaus? Dan kan je een schriftelijke waarschuwing sturen, steunend op de sterke aanwijzingen en de gevolgen voor je bedrijfsvoering.

Door de telewerkcontext is het niet altijd evident, maar je kan een beleid voor het gebruik van e-mails en het internet in je bedrijf opstellen. In dit beleid kan je de essentiële regels voor internetgebruik op de werkplaats – ook op afstand binnen de thuisomgeving – vastleggen op bedrijfsniveau. Hierdoor kan je discussies vermijden en, indien nodig, eventuele vooraf bepaalde sancties opleggen.

Blijft jouw werknemer ondanks deze waarschuwing toch online bestellingen plaatsen? Dan kan je eventueel disciplinaire sancties opleggen. Opgelet, deze disciplinaire sancties kunnen slechts worden overwogen onder bepaalde voorwaarden en voor zover ze voorzien zijn in jouw arbeidsreglement. Als het voorval zich blijft herhalen, aarzel dan niet om meerdere schriftelijke waarschuwingen te sturen. Onder bepaalde voorwaarden zou dit zelfs kunnen leiden tot ontslag.

Een toekomstgericht thuiswerkbeleid?

Maak van thuiswerken een succes met de thuiswerkpacks van Acerta.

Thuiswerkpacks

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer