Meer weten over studentenarbeid?
Lees hier onze gratis Accent waar u alles te weten komt over de tewerkstelling van studenten.
Helpende studentenhanden tijdens de paasvakantie? Werkgevers doen er graag beroep op. Tijdens deze bijzondere coronatijden kan een student je helpen om een tekort aan personeel op te vangen, maar er zijn wel een paar zaken waarmee je rekening moet houden.
In deze blog bespreken we drie scenario’s:
Ben je van plan om een student in dienst te nemen? Dan moet je rekening houden met een aantal spelregels. Deze spelregels kan je nalezen in een handige brochure met alle informatie over de reglementering. Zo kunnen studenten sinds 1 januari 2017 475 uren per kalenderjaar werken tegen verminderde sociale bijdragen. Dit kan je trouwens ook nalezen in je Sociale Gids van Trefzeker (Afdeling 0, hoofdstuk V).
Wil je een jobstudent tewerkstellen buiten de schoolvakanties? Dat mag, als je je jobstudent niet laat werken tijdens de lesmomenten. Dat wil zeggen dat je jobstudent enkel op woensdagnamiddag en/of in het weekend in je onderneming kan werken (als we het hebben over de momenten buiten de vakanties).
Heeft jouw stagiair, met wie je al een stageovereenkomst had, zijn stage moeten onderbreken vanwege het coronavirus? Dan moet je er rekening mee houden dat je die stagiair niet kan aanwerven als student tijdens de paasvakantie. Je mag wel een stagiair, die elders stage doet (of ging doen), als jobstudent tewerkstellen. Tijdens de zomervakantie kan je wel je eigen stagiair tewerkstellen als jobstudent.
Lees hier onze gratis Accent waar u alles te weten komt over de tewerkstelling van studenten.
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.
Lees meerOp vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.
Lees meerHoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.
Lees meer