Vorige

Wat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?

31 december 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité heeft op 30 december 2020 besloten de reisregels aan te scherpen. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat terugkerende reizigers na de kerstvakantie het aantal besmetting doen stijgen en de nieuwe variant van COVID-19 meebrengen.

Hieronder sommen we de nieuwe regels op. Deze gelden vanaf vandaag 31 december 2020 tot (voorlopig) 15 januari 2021.

Leestijd: Later lezen?

Mijn werknemer is op vakantie in het buitenland

1. Moet mijn werknemer in quarantaine?

Iedereen, inwoners en niet-inwoners, die meer dan 48 uur in een rode zone verblijft, wordt geacht hoogrisicontacten gehad te hebben. Daarom geldt er een verplichte quarantaine die kan worden beëindigd na een negatieve coronatest op dag 7 van de quarantaine. De verplichting tot het invullen van het Passenger Location Form blijft eveneens gelden.

Ben je actief in een essentiële sector en oefent je medewerker een kritische functie uit, dan kan hij toch naar de werkplaats komen, mits een attest van de werkgever. De lijst van essentiële sectoren vind je hier.

2. Moet mijn werknemer zich laten testen?

Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 én dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen.

3. Heeft mijn werknemer recht op tijdelijke werkloosheid?

Als je werknemer thuis kan werken, blijft telewerk verplicht.

Kan je werknemer niet telewerken, heeft hij geen recht op tijdelijke werkloosheid voor de duur van de quarantaine. Het staat de werknemer wel vrij om met jou overeen te komen om vakantiedagen op te nemen of inhaalrust. Dit gebeurt steeds in onderling overleg.

Mijn werknemer is om professionele redenen in het buitenland

Voor inwoners die om professionele redenen langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. De verplichting tot het invullen van het Passenger Location Form blijft eveneens gelden.

Gaat je werknemer in quarantaine, dan heeft die wel recht op tijdelijke werkloosheid. Deze zal worden aangevraagd op basis van een quarantainegetuigschrift.

Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met die professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.

Deze reisregels gelden bovenop de bestaande maatregelen. Zo moet elke niet-inwoner sinds 25 december 2020 een negatieve test kunnen voorleggen bij aankomst in ons land. Over deze maatregelen lees je hier meer.

Veelgestelde vragen coronavirus

Een volledig overzicht van de geldende maatregelen vind je in de FAQ voor werkgevers.

FAQ Werkgevers

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer