Vorige

Wat verandert er voor werkgevers in april?

31 maart 2022 Miet Vanhegen Werkgevers

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in april.

Leestijd: Later lezen?

Mini-taxshift treedt in werking

De federale regering heeft een mini-taxshift met verschillende maatregelen afgeklopt om de lasten op arbeid te verlagen. De maatregelen treden in werking op 1 april 2022. Het gaat o.a. om de inperking van bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid en bijsturing van vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Je leest er hier meer over.

Sociaal akkoord voorziet nieuw bedrag GGMMI

Het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) is een specifieke ondergrens voor het loon van je medewerkers, waarin niet enkel het maandloon, maar ook andere verloningselementen (zoals een eindejaarspremie of variabel loon) meegenomen worden.

Het GGMMI wordt geïndexeerd wanneer de spilindex overschreden wordt, maar ook de sociale partners kunnen het GGMMI verhogen. Het sociaal akkoord 2021-2022 heeft vanaf april een progressieve verhoging voorzien van het GGMMI. Bovendien werd de huidige structuur vereenvoudigd en is er maar één bedrag meer van toepassing. Je leest er hier meer over.

Regering trekt werkbonus op

Via de werkbonus genieten medewerkers met een laag loon een korting op het bedrag dat de medewerker zelf aan sociale zekerheidsbijdragen moet betalen. Wanneer het loon onder een bepaalde loongrens zit, dan kan de medewerker zelf een volledige werkbonus krijgen. Via de werkbonus verhoogt het nettoloon van je medewerker, zonder dat jij als werkgever een extra kost hebt.

Vanaf april zal de hoogste loongrens van de werkbonus gekoppeld worden aan het bedrag van het GGMMI, waardoor het niet langer een vast bedrag is. Je leest er hier meer over.

Verlenging versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid is verlengd tot en met 30 juni 2022 en wordt opengesteld voor werkgevers die kampen met een gebrek aan werk ten gevolge van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Je leest er hier meer over.

Aanpassing tarieven De Lijn

Vanaf 1 april 2022 wijzigt De Lijn haar tarieven van biljetten en abonnementen. Of deze verhoging impact heeft op jouw tussenkomst als werkgever in de vervoerskosten van jouw werknemers, is afhankelijk van de afspraken die in jouw onderneming of sector zijn gemaakt.

Verenigingswerk: RSZ-aangifte wordt operationeel

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe definitieve regeling voor verenigingswerk in voege. Vanaf 7 april 2022 zal het aangiftesysteem bij de RSZ operationeel zijn, zodat de prestaties (sinds 1 januari 2022) aangegeven kunnen worden via de toepasselijke Dimona-aangifte. Je leest er hier meer over.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Sociaal-juridische updates Trefzeker

Deel dit artikel

Acerta_Miet Vanhegen.png

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?
Werkgevers

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?

06 juli 2022 Annelies Bries

De ministerraad geeft in tweede lezing haar akkoord over de arbeidsdeal. De bedoeling van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op flexibiliteit voor werknemer en werkgever. Wat staat er in het akkoord? Welke maatregelen kunnen we verwachten? We geven je hieronder een overzicht. De maatregelen moeten w...

Lees meer
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer