Weer grip op je kosten en inkomsten krijgen?
Check het relanceplan van Acerta voor oplossingen op maat van jouw onderneming en situatie.
Maakte je tijdens het tweede kwartaal van dit jaar gebruik van tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona? Dan behoor je wellicht tot de 42% van de bedrijven die al zeker tot eind dit jaar beroep mogen blijven doen op deze versoepelde maatregel. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.
Enige tijd heerste er onzekerheid over de duur van de versoepelde maatregelen rond tijdelijke werkloosheid overmacht wegens corona. Bedrijven vroegen zich af of ze ook na 31 augustus hierop konden terugvallen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Begin augustus kwam er meer duidelijkheid: bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, mogen tot eind 2020 beroep blijven doen op dit systeem. Met ‘zwaar getroffen’ bedoelt onze minister van economie, Nathalie Muylle, bedrijven die tijdens het tweede kwartaal meer dan 20% van de werkuren opvingen met tijdelijke werkloosheid door corona én sectoren die gevat zijn door een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad waardoor hun activiteiten beperkt worden.
Zag je tijdens de maanden april, mei en juni minstens één werkdag op vijf verloren gaan door COVID-19? Dan word je automatisch erkend als ‘zwaar getroffen’ en kan ook jij na de zomervakantie gebruik blijven maken van de versoepelde maatregelen. En dat met minimaal papierwerk.
Ongeveer 42% van de bedrijven blijft vanaf 1 september in aanmerking komen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat blijkt uit een analyse op basis van een eigen steekproef bij 28.000 werkgevers uit de private sector. Verder merken we op dat 43% van de bedrijven geen gebruikmaakte van deze mogelijkheid tijdens het tweede kwartaal.
Welke sectoren dan zoal zwaar getroffen zijn? De evenementensector, die nog altijd niet werd opgestart, hoort daar al zeker bij. Andere sectoren zijn de luchtvaart en vliegtuigbouw, horeca, kapperszaken en schoonheidsspecialisten, fitness- en sportcentra en kleinhandel.
Meer dan de helft van de bedrijven komt vanaf 1 september dus niet meer in aanmerking voor het regime. Wat niet betekent dat zij geen hinder ondervinden door de coronacrisis. Voor hen herleeft de klassieke vorm van economische werkloosheid. Hiervoor moeten ze wel een omzet- of productiedaling van minstens 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar aantonen.
Tijdelijke werkloosheid overmacht door corona en economische werkloosheid geeft bedrijven ademruimte, terwijl hun medewerkers een inkomen blijven ontvangen. Maar tijdelijke en economische werkloosheid zijn niet de enige opties om het hoofd boven water te houden.
Als werkgever heb je meer mogelijkheden dan je denkt om kosten te besparen. Afhankelijk van jouw situatie zijn er verschillende oplossingen: werknemers delen via deelplatform Bridge, in het geval je werknemers op overschot hebt, of net handen tekort komt. Het optimaliseren en futureproof maken van je hr-processen is sowieso een must, net als het verbeteren van je personeelsbeleid. Oog hebben voor het welzijn van je werknemers zal voorkomen dat ze in deze woelige tijden uitvallen, en bespaart je dus overbodige uitgaven. Ook het uitbesteden van je hr-administratie is een slimme zet om je kosten onder controle te houden.
Check het relanceplan van Acerta voor oplossingen op maat van jouw onderneming en situatie.
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.
Lees meerOp vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.
Lees meerHoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.
Lees meer