Vorige

Werkgever zijn in 2020, wat betekent dat?

27 december 2019 Chris Wuytens Werkgevers

Arbeidskrapte zal in 2020 nog altijd de realiteit zijn. Hoe pak je dat als werkgever aan i.p.v. het te ondergaan? Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, geeft je graag enkele handvaten waarmee je als werkgever aan de slag kan gaan.

Leestijd: Later lezen?

Impact uitoefenen versus ondergaan: de troef van het individualiseren

De sleutel is: zet elke werknemer centraal. De troeven zijn: individualisering en maatwerk. Want iedereen is verschillend. Werknemers hebben individuele noden, zijn op zoek naar vrijheid en willen graag als individu behandeld worden.

Individualiseer de verloning

Elk jaar een loonsverhoging voorzien is niet mogelijk, de loonkost zou te hoog oplopen. Maar wat verloning echt waard is, dat bepaalt iedereen voor zichzelf. De ene vindt een bedrijfswagen het belangrijkste, terwijl de andere meer waarde hecht aan extra vakantie. Verloning ‘op maat’, waarbij jouw werknemers zelf hun loonpakket samenstellen, motiveert mensen en verhoogt je aantrekkelijkheid als werkgever.

Individualiseer de jobinhoud

Werknemers willen hun job graag zelf invulling geven. Jobcrafting en rematching, inzetten op potentieel en levenslang leren, zijn manieren om jobinhoud te individualiseren en dragen rechtstreeks bij tot het welzijn van je werknemers. Breng de talenten van je medewerkers in kaart en heroriënteer hen in functie van hun noden én die van de onderneming. Aangezien taken en functies evolueren, doe je die match-oefening tussen functies en talenten trouwens best regelmatig opnieuw. Door opleidingen aan te bieden kunnen werknemers hun talenten blijven ontwikkelen en blijven groeien binnen jouw onderneming.

Individualiseer arbeidstijd en -plaats

Glijdende werkuren staan op het ‘verlanglijstje’ van veel werknemers. We weten uit ons jaarlijks spiegelonderzoek onder werknemers dat 71% het (zeer) belangrijk vindt om zelf begin- en einduur te mogen bepalen. Door geen vaste werkuren op te leggen en telewerken toe te laten, geef je je medewerkers de vrijheid waar ze naar verlangen. Als jij, als werkgever, je flexibel opstelt ten opzichte van je werknemers, dan kan je verwachten dat je werknemers zich ook flexibel zullen opstellen ten opzichte van jou.

De arbeidsmarkt is onderdeel van onze samenleving, ze is geen aparte realiteit met eigen wetten en waarheden. Ze gaat een wisselwerking aan met alle andere aspecten die ons samenleven bepalen. De verdere individualisering is zo een evolutie binnen onze maatschappij. Ook die evolutie kan voor ondernemingen een troef zijn. Maak er een drijfveer van.

Inspiratienota 2019 – Krijg vat op arbeidsmarkt 4.0

Meer weten over hoe je als werkgever impact kan krijgen op de werkgelegenheidsontwikkeling in je onderneming?

Lees de inspiratienota

Deel dit artikel

chriswuytens.png

Geschreven door Chris Wuytens

Managing Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Een beter personeelsbeleid door over het muurtje te kijken
Werkgevers

Een beter personeelsbeleid door over het muurtje te kijken

04 mei 2022 Kristel Minten

Wil jij graag weten hoe het hr-beleid van andere organisaties in elkaar zit? Via het programma ‘Switching Talent’ krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen bij je concullega’s.

Lees meer
Evaluaties in tijden van telewerk
Werkgevers

Evaluaties in tijden van telewerk

05 januari 2022 Hannelore Van Meldert

Het jaarlijkse evaluatiegesprek is ook in tijden van telewerk noodzakelijk. Maar hoe pak je dit het beste aan? En moeten we onze evaluatierondes niet ruimer bekijken? Onze tips lees je in deze blog.

Lees meer
Acerta Podcast: laat je inspireren tot een stevig hr-beleid
Werkgevers

Acerta Podcast: laat je inspireren tot een stevig hr-beleid

19 april 2021

Op zoek naar een hr-podcast die je blik verruimt, toekomstgericht is en gebaseerd op feiten? Zoek niet verder, want je hebt het gevonden: met de Acerta Podcast schaaf je al luisterend je kennis bij. Waar en wanneer je maar wil.

Lees meer