Vorige

Werkgever zijn in 2020, wat betekent dat?

27 december 2019 Chris Wuytens Werkgevers

Arbeidskrapte zal in 2020 nog altijd de realiteit zijn. Hoe pak je dat als werkgever aan i.p.v. het te ondergaan? Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, geeft je graag enkele handvaten waarmee je als werkgever aan de slag kan gaan.

Leestijd: Later lezen?

Impact uitoefenen versus ondergaan: de troef van het individualiseren

De sleutel is: zet elke werknemer centraal. De troeven zijn: individualisering en maatwerk. Want iedereen is verschillend. Werknemers hebben individuele noden, zijn op zoek naar vrijheid en willen graag als individu behandeld worden.

Individualiseer de verloning

Elk jaar een loonsverhoging voorzien is niet mogelijk, de loonkost zou te hoog oplopen. Maar wat verloning echt waard is, dat bepaalt iedereen voor zichzelf. De ene vindt een bedrijfswagen het belangrijkste, terwijl de andere meer waarde hecht aan extra vakantie. Verloning ‘op maat’, waarbij jouw werknemers zelf hun loonpakket samenstellen, motiveert mensen en verhoogt je aantrekkelijkheid als werkgever.

Individualiseer de jobinhoud

Werknemers willen hun job graag zelf invulling geven. Jobcrafting en rematching, inzetten op potentieel en levenslang leren, zijn manieren om jobinhoud te individualiseren en dragen rechtstreeks bij tot het welzijn van je werknemers. Breng de talenten van je medewerkers in kaart en heroriënteer hen in functie van hun noden én die van de onderneming. Aangezien taken en functies evolueren, doe je die match-oefening tussen functies en talenten trouwens best regelmatig opnieuw. Door opleidingen aan te bieden kunnen werknemers hun talenten blijven ontwikkelen en blijven groeien binnen jouw onderneming.

Individualiseer arbeidstijd en -plaats

Glijdende werkuren staan op het ‘verlanglijstje’ van veel werknemers. We weten uit ons jaarlijks spiegelonderzoek onder werknemers dat 71% het (zeer) belangrijk vindt om zelf begin- en einduur te mogen bepalen. Door geen vaste werkuren op te leggen en telewerken toe te laten, geef je je medewerkers de vrijheid waar ze naar verlangen. Als jij, als werkgever, je flexibel opstelt ten opzichte van je werknemers, dan kan je verwachten dat je werknemers zich ook flexibel zullen opstellen ten opzichte van jou.

De arbeidsmarkt is onderdeel van onze samenleving, ze is geen aparte realiteit met eigen wetten en waarheden. Ze gaat een wisselwerking aan met alle andere aspecten die ons samenleven bepalen. De verdere individualisering is zo een evolutie binnen onze maatschappij. Ook die evolutie kan voor ondernemingen een troef zijn. Maak er een drijfveer van.

Inspiratienota 2019 – Krijg vat op arbeidsmarkt 4.0

Meer weten over hoe je als werkgever impact kan krijgen op de werkgelegenheidsontwikkeling in je onderneming?

Lees de inspiratienota

Deel dit artikel

Chris Wuytens

Geschreven door Chris Wuytens

Managing Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Kernpunten debat ‘Thuiswerken met kinderen: hoe help je je medewerkers?’
Werkgevers

Kernpunten debat ‘Thuiswerken met kinderen: hoe help je je medewerkers?’

04 mei 2020

Tijdens het tweede online HR Crossroads debat van Acerta, gingen verschillende experts en beleidsmakers dieper in op de combinatie thuiswerken en het gezinsleven. Lees hier de kernpunten.

Lees meer
Een beter personeelsbeleid door over het muurtje te kijken
Werkgevers

Een beter personeelsbeleid door over het muurtje te kijken

19 februari 2020

Wil jij graag weten hoe het hr-beleid van andere organisaties in elkaar zit? Via het programma ‘Kenniskrakers’ krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen bij je concullega’s.

Lees meer
Vier tips om meer tijd te maken om te ondernemen
Werkgevers

Vier tips om meer tijd te maken om te ondernemen

11 februari 2020

Ondernemen? Dat is honderd dingen tegelijk doen, elke dag opnieuw. Kleine en grote beslissingen nemen, bijvoorbeeld. Sommige neem je alleen, andere vertrouw je toe aan je teamleden.

Lees meer