Duidelijke en hapklare informatie in tijden van corona
Werken in tijden van corona, het is voor elke werkgever uitzoeken wat kan en mag, én welke oplossingen er zijn. We hebben de meest gevraagde topics volledig uitgediept in aparte webinars.
De wereld lijkt soms stil te staan tijdens deze coronacrisis, maar niets is minder waar. De voorbije weken werden heel wat maatregelen ingevoerd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maatregelen waarover de overheid snel en kordaat beslist. Ook april brengt sociaaljuridische veranderingen met zich mee. In deze blog geven we je een overzicht van de voornaamste wijzigingen.
De sociale partners hebben beslist om de sociale verkiezingen uit te stellen vanwege de coronacrisis. Wat wil dat concreet zeggen? De lopende procedures worden volledig en tijdelijk opgeschort vanaf dag X+36. Hierdoor is de aanplakking van de kandidatenlijsten ook uitgesteld tot dit najaar.
Wanneer gaan de sociale verkiezingen dan wel plaatsvinden? Dat staat nog niet helemaal vast, maar de bedoeling is om de verkiezingen te verplaatsen naar de periode van 16 tot 29 november 2020.
De overheid heeft de maatschappij verschillende maatregelen opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ondertussen werden deze maatregelen al verlengd tot 19 april, met mogelijkheid om erna nog twee weken verlengd te worden.
De Vlaamse aanmoedigingspremie is een steunmaatregel die al bestond. Maar ondertussen werden de voorwaarden tijdelijk uitgebreid (van 1 april tot en met 30 juni) naar werknemers die tewerkgesteld zijn in ondernemingen die door de coronacrisis moeilijkheden ondervinden, én die daardoor een verminderde arbeidsduur hebben.
De spilindex werd overschreden. Hierdoor wijzigen de belastingvrije forfaits die de fiscus aanvaardt voor de terugbetaling van verblijfskosten van dienstreizen in België.
Deze forfaits compenseren de kleine kosten die de werknemer onderweg maakt, bijvoorbeeld omwille van het verschil in kostprijs van een maaltijd in een restaurant onderweg en die van een maaltijd die de werknemer thuis klaarmaakt. Deze forfaits gelden eigenlijk voor de federale ambtenaren, maar de fiscus aanvaardt dat ook werkgevers uit de privésector gebruik kunnen maken van deze bedragen. Uiteraard moeten zij dan ook dezelfde voorwaarden respecteren als de overheid.
Vanaf 1 april 2020 gelden de volgende bedragen:
Ook de RSZ aanvaardt forfaitaire kostenvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen. Al liggen de bedragen daar wel lager en stelt de RSZ wat afwijkende voorwaarden. Opletten is dus de boodschap.
Werken in tijden van corona, het is voor elke werkgever uitzoeken wat kan en mag, én welke oplossingen er zijn. We hebben de meest gevraagde topics volledig uitgediept in aparte webinars.
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.
Lees meerOp vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.
Lees meerHoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.
Lees meer