Vorige

Werkgevers passen loon bij om loonverlies te compenseren

22 april 2020 Werkgevers
Kathelijne Verboomen

Ongeveer 1 miljoen Belgische werknemers zijn momenteel tijdelijk werkloos. Hoewel zij recht hebben op een uitkering, verliezen ze toch een stuk van hun inkomen. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat heel wat werkgevers een mooi gebaar doen naar hun medewerkers: bovenop de uitkering tijdelijke werkloosheid krijgt één op de tien medewerkers nog een stukje loon van hun werkgever. Op deze manier compenseren werkgevers voor het loonverlies van hun werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Wie krijgt aanvulling?

Uit de studie blijkt dat procentueel gezien meer bedienden die tijdelijk werkloos zijn een aanvulling krijgen dan arbeiders (respectievelijk 11,9% t.o.v. 5,5%). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat meer dan 8 op de 10 arbeiders die een aanvulling krijgt, een bedrag tussen de € 5 en € 20 per dag ontvangt, terwijl dit bij bedienden voor 6 op de 10 het geval is. Bij kaderfuncties varieert de hoogte van aanvulling sterk: het gaat van € 1 tot € 100 per dag.

Hoe groter de onderneming, hoe groter de kans dat de medewerkers een aanvulling op de werkloosheidsuitkering krijgen. Dat is ook logisch want kleine en middelgrote ondernemingen worden harder getroffen door de huidige crisis (zie ook: persbericht van de Nationale Bank).

Informeren over aanvulling

Wat vooral belangrijk is, is dat werkgevers hun medewerkers tijdig en duidelijk informeren over eventuele aanvullingen, de modaliteiten en de bedragen. Dergelijke maatregelen zorgen ervoor dat we na de crisis allemaal snel weer in actie kunnen schieten, en zo de crisis samen kunnen overwinnen. Het is dan ook belangrijk om zowel bedrijven als mensen financieel (maar ook mentaal en fysiek) gezond te houden.

Op de hoogte blijven van de laatste coronamaatregelen?

Raadpleeg onze FAQ en vind een antwoord op al jouw coronavragen.

FAQ

Deel dit artikel

Kathelijne Verboomen3_acerta

Geschreven door Kathelijne Verboomen

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer