Vorige

Werkgeverstussenkomst bus, tram en metro vanaf de eerste kilometer

23 juni 2020 Werkgevers
Annelies Bries

Vanaf 1 juli 2020 ben je als werkgever een tussenkomst verschuldigd vanaf de eerste kilometer woon-werkverkeer afgelegd met de bus, tram, metro of waterbus.

Leestijd: Later lezen?

In het kader van het interprofessioneel akkoord voor 2019-2020 werden twee maatregelen vastgelegd (in een nieuwe cao nr. 19/9) met betrekking tot de werkgeverstussenkomst in de kosten gemaakt voor woon-werkverkeer:

  1. De forfaitaire werkgeverstussenkomst voor treinabonnementen stijgt vanaf 1 juli 2019;
  2. Vanaf 1 juli 2020 is er een werkgeverstussenkomst in de kosten voor woon-werkverkeer afgelegd met een ander openbaar vervoermiddel dan de trein (bv.: tram, bus, metro…) vanaf de eerste afgelegde kilometer.

Wat wijzigt er?

Vroeger waren werkgevers enkel verplicht om tussen te komen in de gemaakte kosten voor woon-werkverplaatsingen met een ander openbaar vervoermiddel dan de trein (bv. tram, bus, metro…) wanneer de werknemer meer dan 5 kilometer aflegt. Dit werd berekend vanaf de vertrekhalte. In bepaalde sectoren lag deze grens lager.

Vanaf 1 juli 2020 wordt deze grens geschrapt. Je zal een werkgeverstussenkomst verschuldigd zijn vanaf de eerste kilometer woon-werkverkeer afgelegd door je werknemer met de tram, bus, metro of waterbus, ook in de sectoren die zelf een andere grens bepalen. 

Wat moet je hiervoor doen? 

Om dat correct te kunnen toepassen moet Acerta weten welke werknemers bij jou in dienst zijn die:

  • woon-werkverkeer afleggen met bus, tram, metro, waterbus;
  • én waarvan de woon-werkafstand minder bedraagt dan 5 km (heen) te berekenen vanaf de vertrekhalte.

Laat dit dus zeker tijdig weten aan je dossierbeheerder. Voor deze werknemers zal voortaan ook een woon-werkvergoeding berekend worden.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer