Vorige

Wettelijke vakantiedagen overdragen naar 2021 in de zorg- of welzijnssector

15 december 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

In principe mag het niet, maar vanwege de corona is het uitzonderlijk wel toegestaan voor de bijzondere zorgberoepen in de brede zorg- en welzijnssectoren. Federaal minister van Werk, Pierre Yves Dermagne, heeft deze eenmalige en uitzonderlijke mogelijkheid aangekondigd en de sociale inspectiediensten hierover geïnformeerd.

Leestijd: Later lezen?

Bedienden in de zorg- en welzijnssector

Je werknemers met een bediendenstatuut hebben drie opties:

  • Optie 1: je werknemers nemen hun wettelijke vakantiedagen op in 2020

In dit geval verandert er niets, en volgt je werknemer de ‘normale gang van zaken’.

  • Optie 2: je werknemers dragen hun wettelijke vakantiedagen over naar 2021

Je werknemers met een bediendenstatuut kunnen uitzonderlijk hun niet-opgenomen vakantiedagen overdragen naar volgend jaar. Deze overdracht gebeurt steeds in overleg tussen de werknemer en werkgever, en na wederzijds akkoord.

  • Optie 3: je werknemers ontvangen loon dat overeenstemt met de niet opgenomen vakantiedagen

Je medewerker ontvangt het loon dat overeenstemt met de niet opgenomen vakantiedagen. Op deze manier wordt het saldo aan vakantierechten vereffend. Dat saldo moet uiterlijk op 31 december worden uitbetaald. Hou er wel rekening mee dat deze uitbetaling niet als vakantiegeld wordt beschouwd maar als een premie waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn.

Arbeiders in de zorg- en welzijnssector

Voor jouw arbeiders is het vakantiegeld via de vakantiecheque van de vakantiekas definitief verworven, onafhankelijk van het feit of de arbeider de vakantiedagen al dan niet opneemt.

Wat met de extralegale vakantiedagen en VAP-dagen?

Voor de extralegale vakantiedagen en de VAP-dagen blijven de regels ongewijzigd. Deze kunnen steeds met akkoord van je medewerkers worden overgedragen.

Wat kunnen andere medewerkers doen?

Deze uitzonderlijke mogelijkheid is enkel mogelijk voor de zorgberoepen in de zorg- en welzijnssectoren. Toch zijn er ook oplossingen voor andere sectoren. Denk maar aan loopbaansparen. Hoewel deze oplossing niet van toepassing is voor wettelijke vakantiedagen, kan het wel een uitweg bieden voor opgestapelde overuren of extralegale vakantiedagen. Loopbaansparen kan enkel geïmplementeerd worden als deze voorzien is door een collectieve arbeidsovereenkomst op sectoraal niveau, of door een cao op bedrijfsniveau.

Opleiding: Vakantierechten berekenen en herrekenen in de social profit

De betaling van het vakantiegeld gebeurt meestal via jouw sociaal secretariaat. Maar de toekenning, berekening en herrekening van vakantiedagen is iets waarmee je het hele jaar door wordt geconfronteerd. Volg deze praktijkopleiding boordevol oefeningen en cases.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer