Vorige

Woon-werkverkeer in tijden van thuiswerk

25 februari 2021 Charlotte Thijs Werkgevers

Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, wanneer ze zich naar het werk verplaatsten: met de auto en 1 op 3 ook op de fiets. Maar ook dit is waar: door de coronamaatregel rond thuiswerk vielen voor velen de woon- en werkplek plots samen.

Leestijd: Later lezen?

(Salaris)wagen komt zonder blutsen uit het coronajaar

Door het vele thuiswerk zal de Belg in 2020 veel minder kilometers van en naar het werk hebben gereden. Maar die keren dat hij/zij de verplaatsing maakte, deed hij/zij dat niet anders dan andere jaren: vooral met de auto, meer en meer op de fiets en een combinatie van beide is – zeker in Vlaanderen – ook populair. Neen, corona en meer thuiswerk hebben in de populariteit van de (bedrijfs)wagen geen deuk geslagen. Het gestaag toenemende percentage werknemers met een salariswagen is niet gestuit, ze zijn weer met 5,5% meer dan vorig jaar.

De salariswagen 2021 kan ook een fiets zijn

De verwachting is dat thuiswerk in 2021 zal evolueren naar een hybride model van afwisselend wel en niet naar kantoor. Voor veel van die verplaatsingen zullen werknemers nog altijd de auto nemen, al dan niet in combinatie met een ander vervoersmiddel. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn. Als we maar twee keer per week naar kantoor rijden in plaats van vijf keer, wordt het aantal afgelegde pendelkilometers hoe dan ook meer dan gehalveerd. In die zin heeft corona ons autogebruik duurzamer gemaakt. Komt bij dat de ommekeer naar kleinere, groenere wagens zich verder doorzet en wel vooral onder de bedrijfswagens. De salariswagen hoeft dus niet meteen in de ban, maar de automatische koppeling aan een bepaalde functie in een bedrijf is niet het model van de toekomst. Het model van de toekomst is: haal de bedrijfswagen uit het standaard loonpakket en voorzie een budget waaraan de werknemer zelf de gewenste invulling kan geven, bv. een kleinere auto maar dan wel een fiets erbij.

Openbaar vervoer is de verliezer

De combinatie auto en fiets blijft trouwens een geslaagde combinatie. De fiets bereikt 1 op 3 werknemers, de helft van hen rekent altijd op de tweewieler voor verplaatsingen tussen woonst en werk. Verliezer van de mobiliteitsbarometer 2020 is het openbaar vervoer. Daar is het vermoeden dat trein/tram/bus/metro door social distancing niet zonder blutsen uit het coronajaar zijn gekomen.

Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk

De mobiliteit van de werknemer is in volle evolutie. Schrijf je in voor deze opleiding zodat je je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.

Ontdek de opleiding

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Interprofessioneel akkoord: onderhandelingen lopen vast bij loonmarges
Werkgevers

Interprofessioneel akkoord: onderhandelingen lopen vast bij loonmarges

18 maart 2021 Tom Dirix

Tweejaarlijks onderhandelen de sociale partners in de Groep van Tien over het Interprofessioneel Akkoord, waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen. Op 14 januari 2021 zijn de besprekingen voor 2021-2022 van start gegaan. Hieronder geven we jullie een stand van zaken.

Lees meer
Het nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?
Werkgevers

Het nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?

11 maart 2021 Karolien Van Herpe

Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht.

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een fietslease?
Werkgevers

Wat zijn de voordelen van een fietslease?

15 januari 2021 Charlotte Thijs

Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de voordelen van een fietslease via de werkgever.

Lees meer