Vorige

Corona houdt starters niet tegen: 7% meer startende zelfstandigen

11 september 2020 Starters
Katrien Jonckheer

Een eigen zaak openen en je eigen baas zijn, het is een droom die velen koesteren. Bij sommigen is de afstand tussen droom en start klein. Bij anderen is de afstand wat groter, en duurt het langer vóór ze effectief durven starten. Zeker wanneer we ons plots in een crisis bevinden. Of starters hierdoor de boot afhouden? De cijfers van Acerta bewijzen het tegendeel: in 2020 verwelkomden we nu al 7% meer starters.

Leestijd: Later lezen?

Uitstel is geen afstel

Beeld je eens in: je bent vastberaden je eigen baas te worden, je businessplan ligt klaar, je hebt alle voorbereidingen getroffen om vlot van start te gaan, de vrijheid waarnaar je al zolang verlangt lonkt om de hoek, en dan… steekt er plots een of ander vreemd virus stokken tussen de wielen. Laat je je afremmen en stel je je opstart uit? Of waag je toch de sprong?

Uit cijfers van Acerta blijkt dat starters - heel even - gewacht hebben. Terwijl de instroom in het eerste kwartaal van dit jaar hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar, telden we in de maand april bijna de helft minder starters (-43%), in mei ruim een kwart (-26,1%). Maar uitstel is geen afstel, want voor de maand juni noteerden we maar liefst 20% meer starters dan in juni 2019. Aan dit tempo verwacht Acerta dat we halverwege september het aantal starters van vorig jaar zullen evenaren en daarna zelfs inhalen.

Overheid doet duit in zakje van starters en zelfstandigen

Starters lieten zich dus niet ontmoedigen door COVID-19. En daar zit de overheid voor iets tussen: kom je als zelfstandige in moeilijkheden door de uitbraak van het virus, dan kan je rekenen op een aantal maatregelen. Zo gelden al zeker tot eind 2020 soepelere regels voor de toekenning van het overbruggingsrecht. Ook de relance-uitkering, die inmiddels verlengd werd tot 31 oktober, werd in het leven geroepen om zelfstandigen te ondersteunen tijdens de heropstart.

De manier waarop de overheid de uitdagingen van de corona-epidemie heeft aangepakt, heeft het zelfstandigenstatuut een boost gegeven. Daarnaast stellen we vast dat er de voorbije periode meer starters in bijberoep dan hoofdberoep zijn bijgekomen. Niet verwonderlijk: de drempel om te starten in bijberoep ligt nog altijd lager dan die in hoofdberoep, waardoor het een ‘veilige’ manier is om je businessidee af te toetsen.

Zo ga je voor een vlotte opstart

Drempels of niet, zelfstandig zijn is fantastisch. Overweeg je zelfstandige te worden, maar maakt corona je onzeker? We helpen je graag op weg met enkele tips:

  • Preparation is key. Bereid je goed voor en voer een haalbaarheidsstudie uit, waarbij je je concullega’s, doelgroep, partners en (verwachte) kosten en inkomsten onder de loep neemt.
  • Zorg voor voldoende startkapitaal. Vaak onderschatten zelfstandigen de financiële noden, waardoor ze misschien wel voor onaangename verrassingen komen te staan. Bouw een buffer op en informeer je over de mogelijke steunmaatregelen.
  • Laat je begeleiden. Door een boekhouder, businesscoach en andere instanties die zelfstandigen ondersteunen. Hoewel veel starters zich te weinig laten adviseren, is een degelijke begeleiding essentieel bij de start en uitbouw van je onderneming. Graag een duwtje in de rug? Bij Acerta kan je gratis live workshops en webinars volgen rond onder andere je businessplan, marketingplan en financieel plan. Inschrijven kan via de Startersacademie.

Pak je al deze zaken op een doordachte en positieve manier aan? Dan houdt niets je tegen om succesvol te ondernemen.

Van jouw zaak een succes maken?

Vertrouw op de totaalbegeleiding van Acerta. Niet alleen denken we aan je sociale zekerheid, pensioen, loon bezoldiging en rechten als zelfstandige: we denken ook met je mee. Zodat jij met een gerust hart kan ondernemen.

Start nu als zelfstandige

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer3_acerta

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer