Zelfstandige worden is voor velen een stap in het onbekende. Het verhaal begint vaak met een droom en een passie. Wie de stap waagt ziet dat droom en passie samen werkelijkheid kunnen worden. Je moet wel bereid zijn om hard te werken, ook op vakantie. Onderzoek toont immers aan dat 6 op de 10 zelfstandigen bereikbaar blijft op reis.
Even weg zijn, dat is wat vakantie écht is voor zelfstandigen. 72% geeft aan dat vakantie voor hen een verblijf in het buitenland is. 71% maakt ook effectief die reis naar het buitenland. Ben je nog niet zo lang actief als zelfstandige? Dan waak je waarschijnlijk beter over je vakantie. De anciens, zij die al meer dan 10 jaar actief zijn als zelfstandige, zijn blijkbaar minder goed in vakantie nemen.
Of je als zelfstandige veel of weinig vakantie neemt, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt de sector waarin je werkt een rol. Als je bijvoorbeeld actief bent in de land- en tuinbouwsector, dan kom je het minst aan vakantie toe. Ook het budget speelt een rol. Vakantie is duur, zeker voor een zelfstandige. Je hebt gedurende die periode geen inkomen, want er is geen vakantiegeld zoals werknemers dat krijgen, maar je moet wel rekening houden met de reiskosten. De belangrijkste reden waarom zelfstandigen geen vakantie nemen, is dan ook het budget.
Zelfstandigen proberen hun vakantie zo ongemerkt mogelijk te laten passeren. Dat is ook normaal, want ze willen een zo klein mogelijke impact hebben op hun klanten. Uit onderzoek blijkt dat 16% zelfs niet communiceert over vakantie. Bijna de helft communiceert mondeling, waarschijnlijk enkel wanneer ze het nodig achten.
Vooral vrije beroepen kunnen vakantie eerder ‘verdoezelen’. Artsen nemen bijvoorbeeld geen afspraken aan. Bij winkels daarentegen is het nodig om te communiceren als ze sluiten. Daarvoor gebruiken ze de digitale kanalen: website, sociale media of e-mail.
Vakantie nemen houdt een zeker risico in voor zelfstandigen. Misschien gaan de klanten wel ergens anders, en de vraag is dan of ze na de vakantie nog terugkeren. Daarom proberen zelfstandigen om de activiteit zo goed mogelijk te laten doorgaan, door bijvoorbeeld medewerkers in te schakelen. Bovendien zegt 67% dat ze tijdens de vakantie bereikbaar zijn gebleven.
Dat je als zelfstandige misschien wat moet inboeten op vakantie maakt je er trouwens niet minder gelukkig op. Uit onderzoek blijkt dat 3 op 4 starters tevreden zijn en zo opnieuw de stap zouden zetten. Toch kan het af en toe geen kwaad om je smartphone even te laten liggen.
Op welk soort overbruggingsrecht heb jij recht?
Hoewel minder zelfstandigen het overbruggingsrecht aangevraagd hebben tijdens het derde kwartaal van 2020, blijft het een interessante steunmaatregel. Ontdek hier de verschillende soorten.
Lees meerVerwachten we in oktober terug een piek van het overbruggingsrecht?
Sinds juni stelde Acerta een sterke daling in het aantal aanvragen van het corona-overbruggingsrecht vast. Vermoedelijk zal dit aantal door de tweede sluiting weer pieken.
Lees meerHoe zet je je winkel in de kijker op sociale media?
Nathalie Van Buggenhout van boetiek Amalfi weet hoe belangrijk sociale netwerken zijn om klanten aan te trekken. Zij is de juiste persoon om jouw online aanwezigheid op punt te zetten.
Lees meer