Vorige

Stoppen zelfstandigen na pensioen?

26 september 2019 Els Schellens Zelfstandigen

Heb je de pensioenleeftijd bereikt? Misschien neem je dan wel afscheid van je werk om volop van je pensioen te genieten. Maar niet iedereen besluit om dan hun activiteiten stop te zetten. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat bijna 1 op de 10 zelfstandigen na het pensioen gewoon blijft doorwerken.

Leestijd: Later lezen?

“Don’t stop me now”

Zelfstandigen zetten hun activiteiten niet automatisch stop nadat ze de pensioenleeftijd bereiken. Bovendien zijn er de laatste jaren steeds meer zelfstandigen die gewoon blijven doorwerken. In 2018 waren er 11,23% meer actieve gepensioneerde zelfstandigen dan in 2014. Een serieuze stijging dus.

Vooral landbouwers, verzekeringsagenten, winkeliers en artsen blijven nog even doorgaan na het pensioen. Weten ze van geen ophouden, of schuilt er een andere reden? Hun motivatie varieert:

1. “Don’t leave me this way”

Een van de redenen waarom zelfstandigen actief blijven nadat ze hun pensioenleeftijd bereikt hebben is omdat ze hun klanten niet in de steek willen laten. Als landbouwer kan je niet van de ene op de andere dag je dieren of gewassen achterlaten. En als dokter is het moeilijk om je vaste patiënten los te laten. Zeker wanneer er niemand is om je taken over te nemen.

2. “Give me a reason”

Een andere reden is dat zelfstandigen die hun activiteit stopzetten zich soms verloren voelen in de maatschappij. Hun activiteiten hebben vaak een grote sociale waarde en kunnen zelfs hun reden van bestaan zijn. Bovendien is de kans groot dat hun werk sterk verweven is met hun privéleven, bijvoorbeeld wanneer hun werkplaats een onderdeel is van hun privéwoning.

3. “Money, money, money”

Ook het financiële plaatje is een belangrijke reden. Sinds 2015 kunnen gepensioneerden onbeperkt bijverdienen. Als de motivatie er nog is en de gezondheid het nog toelaat, dan is het financiële extraatje zeker welkom voor de gepensioneerde zelfstandigen.

Acerta staat je onderweg naar én tijdens je pensioen bij

Wil je een aanvullend pensioen opbouwen? Heb je vragen over het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen? Ben je op zoek naar concrete ondersteuning? Acerta helpt je onderweg naar en tijdens je pensioen.

Meer informatie.

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta