Vorige

Al 60.000 werknemers maakten gebruik van coronaverlof

04 juni 2020 Werkgevers
Annelies Bries

Om werkende ouders te helpen bij de combinatie van werk en opvang van de kinderen tijdens de coronacrisis, werd het corona-ouderschapsverlof in het leven geroepen. Ondanks de late publicatie op 14 mei in het Belgisch Staatsblad, en ondanks de mogelijkheid voor werkgevers om te weigeren, maakten inmiddels bijna 60.000 werknemers van de maatregel gebruik.

Leestijd: Later lezen?

1 op 3 ouderschapsverloven is corona-ouderschapsverlof

Heel wat ouders moesten door de lockdown een evenwicht vinden tussen werken en zorgen voor de kinderen. Tot nu toe draaiden ze dubbele shiften om hun job te combineren met lesgeven aan hun kroost. Voor hen werd de maatregel rond het corona-ouderschapsverlof met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 1 mei. De werkgever moet hier wel toestemming voor geven.

Vorige maand heeft 1,2% van de Belgische werknemers corona-ouderschapsverlof genomen, wat volgens onze berekeningen overeenkomt met zo’n 60.000 werknemers. Acerta analyseerde de loonberekeningen van 147.500 werknemers en extrapoleerde de resultaten naar de hele werkende Belgische bevolking.

Aantal ouderschapsverloven met een derde gestegen

Door het succes van het corona-ouderschapsverlof, steeg het totale aantal ouderschapsverloven in mei met bijna een derde. Zo’n 3,6% van de Belgische werknemers nam in mei een of andere vorm van ouderschapsverlof.

Het extra ouderschapsverlof kan opgenomen worden van 1 mei tot en met 30 juni van dit jaar. Al ziet het ernaar uit dat de regeling verlengd zal worden. De schoolpoorten mogen deze maand dan wel weer opengaan, toch is het helemaal niet zeker of ze allemaal (voltijds) openen.

Switch van ‘gewoon’ naar ‘corona’-ouderschapsverlof

Corona-ouderschapsverlof wordt niet in rekening gebracht van het krediet van het gewone ouderschapsverlof. Het gaat dus om een bijkomend verlof. Verder is het mogelijk om - mits jouw akkoord als werkgever - lopend ouderschapsverlof om te zetten in corona-ouderschapsverlof. 0,4% van de werknemers nam al ouderschapsverlof vóór mei en schorste dat voor een overstap naar corona-ouderschapsverlof.

Hoewel corona-ouderschapsverlof geen absoluut recht is, zien we dat werkgevers zich uitermate flexibel opstellen door in te gaan op de noden van hun werknemers. Toch heb je steeds de mogelijkheid om deze vraag te weigeren. Laat je hierin ondersteunen door onze consultants.

Ondersteuning nodig?

Houd je personeelskosten onder controle met ons relance-aanbod. Wil je je administratieve processen uitbesteden aan onze experten in verloven? Contacteer hen.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer