Vorige

Coronavirus: preventiemaatregelen en verplichtingen werkgevers

04 maart 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel, net als de berichtgeving rond de pandemie. Wat wordt er nu precies van jou als werkgever verwacht? Welke preventiemaatregelen kan je treffen? En welke verplichtingen moet je naleven? Juridisch adviseur Amandine Boseret geeft duidelijke antwoorden op jouw meest gestelde corona-vragen.

Leestijd: Later lezen?
Eerste Hulp bij Coronavirus voor werkgevers

Met meer dan 80.000 besmettingen op de teller, woedt het coronavirus Covid-19 intussen in 40 landen, verspreid over alle continenten. In ons land loopt het aantal besmettingen gestaag op. Verwacht wordt dat er binnenkort flink meer meldingen komen, ook op de werkvloer. Je bent dus maar beter goed voorbereid.

Een overzicht van de meest gestelde corona-vragen door werkgevers, met antwoorden:

FAQ Coronavirus
1. Mijn werknemer oogt ziek. Mag ik hem naar huis sturen ?

Je werknemer wordt vermoed geschikt te zijn om te werken. Als hij zich op het werk aanbiedt en niet bewijst arbeidsongeschikt te zijn, moet je hem tewerkstellen. Dat is een wettelijke verplichting.

Wanneer je echter vermoedt dat de werknemer niet geschikt is om te werken, dat hij bv. besmet is door het coronavirus, dan dien je dat te bewijzen. Je kan de werknemer daarbij niet verplichten om naar de arbeidsgeneesheer te gaan, noch kan je aan de arbeidsgeneesheer de opdracht geven om een (gedwongen) onderzoek te doen. Je zal moeten voortgaan op algemene verschijnselen en aanwijzingen.

Er is uiteraard geen enkel probleem wanneer de werknemer wél stelt dat hij arbeidsongeschikt is en dit bewijst aan de hand van een doktersattest. Wanneer vast staat dat een werknemer ziek of besmet is en daardoor de kans bestaat dat de andere werknemers besmet worden, heb je het recht die persoon van het werk te verwijderen (en naar huis te sturen).

2. Alle werknemers werken op dezelfde arbeidsplaats. Om besmetting te vermijden zou ik hen elders willen laten werken, ook al zijn ze niet ziek. Kan dat?

We bespreken twee scenario’s: een andere arbeidsplaats binnen het bedrijf en een andere arbeidsplaats buiten het bedrijf.

1. Binnen het bedrijf: in andere lokalen?

Wanneer je dit voorstelt en de werknemers er op ingaan, is er geen enkel probleem. Het akkoord van de werknemer kan ook blijken uit het toepassen van de maatregel.

Wanneer de werknemers hiermee niet instemmen en je de locatie van het werk en de organisatie van het werk eenzijdig wijzigt, dienen wel een aantal spelregels gevolgd te worden:

  • de wijziging moet een tijdelijk karakter hebben en in relatie staan tot wat nodig is ten aanzien van de (mogelijke) pandemie en mag geen grote impact hebben.
  • wijzig je niet-essentiële arbeidsvoorwaarden en arbeidsvoorwaarden zoals arbeidsprocessen of arbeidsplaats die niet opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst (wat dikwijls het geval is), vormt dat evenmin een probleem wanneer die aanpassingen duidelijk en noodzakelijk hun oorsprong vinden in de vrijwaring van de gezondheid van de werknemers ten aanzien van de (mogelijke) pandemie en er een overduidelijke en proportionele band is tussen beide.

In elk geval dien je de wijziging te motiveren, verwijzend naar de welzijnswetgeving en de regels op de arbeidsovereenkomsten. Je doet er goed aan steeds het advies van de preventieadviseur en de arbeidsgeneesheer in te winnen bij het bepalen van de noodzakelijke aanpassingen.

2. Kan ik mijn werknemer verplichten tot thuiswerk ?

Thuiswerk – of telewerk – gebeurt op vraag van de werknemer en kan je niet opleggen. Je kan de maatregel wel voorstellen. Wanneer je niet beschikt over het uitdrukkelijk akkoord van je werknemer, dient er een risico-afweging te gebeuren. Het akkoord kan mogelijk ook blijken uit het toepassen van de maatregel na een communicatie hierover zonder uitdrukkelijke reactie van de werknemers. 

Weigeren de werknemers en wens je toch dat ze thuis werken, zal je moeten aantonen dat een besmetting reëel is en er maatregelen moeten getroffen worden om een dreigende besmetting van alle werknemers te vermijden. Dat om te verhinderen dat je werknemer een ‘verbreking van de arbeidsovereenkomst wegens eenzijdige wijziging van de essentiële arbeidsvoorwaarde’ inroept.

Een volledig overzicht van alle vragen en antwoorden rond het coronavirus vind je hier. Volgende thema’s komen aan bod:

  • Preventieve maatregelen
  • Tijdelijke werkloosheid
  • Kleine flexibiliteit
  • Inhaalrust
  • Betaald verlof

Juridisch corona-advies?

Herbekijk onze gratis webinar, in samenwerking met Idewe, rond het coronavirus of vraag juridisch advies aan Acerta.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

koopkrachtpremie_acerta
Werkgevers

Uitreiking koopkrachtpremie: 31 maart nadert

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Lees meer
Werkgevers

Een fusie of overname van je bedrijf: hoe pak je dit aan?

22 februari 2024
Nele Pelicaen

Wanneer je bedrijf wordt overgenomen of bepaalde afdelingen of andere ondernemingen samengevoegd worden, gelden er bepaalde regels en zijn er ook enkele gevolgen die je als bedrijf moet naleven.

Lees meer
Werkgevers

Vennootschapswet: bestuurders mogen geen werknemer zijn

16 februari 2024
Mieke Bruyninckx

Wist je dat een bestuurder geen werknemer mag zijn? Aangezien hier vaak vragen over zijn, brengen we de reglementering graag nog even onder de aandacht.

Lees meer