Vorige

Denkt je werknemer aan vakantie in eigen land? De fiets biedt mogelijkheden

07 juli 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is van start gegaan en je medewerkers nemen weldra vakantie. De keuze voor een vakantie in eigen land behoort, vandaag nog meer dan anders, tot de mogelijkheden. De fiets vormt dan het milieuvriendelijke en tijdbesparende vervoersmiddel bij uitstek, om van deze vakantie te genieten. Zet je auto aan de kant en trek erop uit.   

Hoe je als werkgever je medewerkers aan het fietsen krijgt? Mogelijkheden troef! Door het aanbieden van zulke mogelijkheden, ben je een aantrekkelijke werkgever op de krappe arbeidsmarkt.

Leestijd: Later lezen?

Flexibel verlonen met een fietslease

Je kan ervoor kiezen om de fiets, als extra voordeel, deel te laten uitmaken van het loonpakket van je medewerkers. Mag de bedrijfsfiets ook gebruikt worden voor privéritten, dan kunnen je werknemers hem ook gebruiken in hun vrije tijd.

Wil je geen bijkomende kost als werkgever, dan kan je opteren voor een fietsbeleid waarin je werknemer een deel van zijn loon inruilt. Zo kan je door een maandelijkse bijdrage van 30 euro netto per maand al een fiets ter waarde van 3.000 euro laten financieren over een periode van drie jaar. Via een cafetariaplan kunnen werknemers, in bepaalde mate, een eigen invulling geven aan hun loon. Zo kan je, onder andere, een bedrijfsfiets opnemen in je flexibel loonbeleid. Je kan ervoor kiezen  samen te werken met een centrale leverancier of een lokale dealer. Het vormt een meerwaarde als je medewerker dichtbij huis een herstelling of een onderhoud kan laten uitvoeren, zeker in vakantieperiodes.

Kies je voor een flexibel loonbeleid, dan kan jouw werknemer de ter beschikking gestelde bedrijfsfiets voor de woon-werkverplaatsing gebruiken, maar staat het hem vrij deze ook te gebruiken voor privé-verplaatsingen.

De fiets blijft steeds jouw eigendom. Om misverstanden rond aansprakelijkheid, schade, ongevallen en gebruik te vermijden, stel je best een document op waarin je het bedrijfsfietsbeleid van je onderneming vastlegt. Dat krijgt dan de vorm van een fietspolicy. 

Met een deelfietsabonnement raak je overal

Ben je gevestigd in of dicht bij het centrum van een stad, dan kan je een abonnement van de lokale openbare deel- of huurfietsenservices aanbieden of kan je de abonnementskost ten laste nemen.

Gebruikt je medewerker een deelfiets als mobiliteitsoplossing tijdens de werkweek, dan mag het abonnement ook privé worden gebruikt. Denk maar aan een museumbezoek of het ontdekken  van een stedelijke fietsroute tijdens de zomermaanden.

Ook voor de fiets een mobiliteitsbudget

Ook met het mobiliteitsbudget kan je alternatieve vervoersmiddelen aanreiken. Heeft je werknemer een bedrijfswagen of kan die er aanspraak op maken, dan kan die instappen in het mobiliteitsbudget. Dit budget kan je werknemer ook gebruiken voor zachte mobiliteitsmodi, waaronder de fiets. Op voorwaarde dat je deze in je mobiliteitsbudget aanbiedt.

Via het mobiliteitsbudget kan de fiets dan via jou worden geleased en je kan eveneens een deelfietsabonnement voorzien voor je werknemer. Deze kunnen blijvend gebruikt  worden voor privédoeleinden. Ook voor vakantieperiodes kan het budget ingezet worden voor een huurfiets op de vakantielocatie.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer