Vorige

Detachering naar Nederland: vanaf 1 maart 2020 meldingsplicht

24 februari 2020 Christophe Hameeuw Werkgevers

Stel je je medewerkers tijdelijk tewerk in Nederland? Of heb je interesse om dit op termijn te doen? Vanaf 1 maart 2020 is er een wijziging in de bestaande procedure van detachering naar Nederland. Belgische werkgevers die hun medewerkers naar Nederland uitsturen voor een tijdelijke opdracht, zullen dit op voorhand moeten melden via de webapplicatie postedworkers.nl.

Leestijd: Later lezen?

Wat verandert er?

Stuur je je medewerkers uit naar Nederland voor een tijdelijke opdracht? Dan kan je dit vanaf 10 februari 2020 via de website postedworkers.nl melden. Werkgevers uit de Europese Economische Ruimten (EER) of uit Zwitserland zijn immers binnenkort verplicht om online te melden wanneer ze medewerkers naar Nederland detacheren. De tijdelijke opdrachten die al gestart zijn vóór 1 maart 2020, hoeven niet meer geregistreerd te worden. Deze meldingsplicht komt trouwens bovenop de reeds bestaande aanvraag van een A1-verklaring bij de Belgische RSZ.

Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen op de online meldingsplicht:

  • Het is niet nodig om een registratie te doen wanneer het verblijf in Nederland voor een congres of voor zakelijke besprekingen is.
  • Kleine ondernemingen kunnen - onder bepaalde voorwaarden - een jaarmelding vragen als zij op regelmatige basis in Nederland actief zijn.

Waarom meldingsplicht?

De Nederlandse overheid heeft deze verplichting in het leven geroepen om na te kunnen gaan of gedetacheerde werknemers qua loon- & arbeidsvoorwaarden voldoen aan de minimale Nederlandse regulering.

Hoe online melden?

De melding van een detachering naar Nederland moet elektronisch geregistreerd worden via postedworkers.nl door de Belgische werkgever. Tijdens deze registratie moeten allerhande gegevens gemeld worden. De gegevens hebben betrekking tot:

  • De identiteit van de melder;
  • De bedrijfsgegevens;
  • De gegevens van de klant/ opdrachtgever (in Nederland);
  • Informatie over het project;
  • Identiteit van de werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken;
  • De contactpersoon in Nederland.

Na de online melding moet de Nederlandse onderneming binnen de 5 werkdagen controleren of de melding correct is gebeurd. Indien de melding niet in orde is, moet de Nederlandse onderneming dit melden aan de Nederlandse overheid.

Wat indien je de regels niet volgt?

Als uit een controle blijkt dat de melding niet of onjuist verlopen is, dan kunnen zowel de werkgever als de klant of opdrachtgever beboet worden. Een boete kan tot € 12.000 of meer oplopen per overtreding. Houd dus rekening met deze nieuwe procedure, zo zal je onnodige kosten vermijden.

Internationaal tewerkstellen zonder zorgen

Met de internationale audit van Acerta kunnen alle aspecten van jouw tewerkstelling over de grenzen heen aan bod komen.

Internationale audit

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

(Hoe) kan je een Oekraïner in dienst nemen?
Werkgevers

(Hoe) kan je een Oekraïner in dienst nemen?

16 december 2022

Sinds het conflict tussen Oekraïne en Rusland zijn er meer Oekraïners aan de slag op de Belgische arbeidsmarkt. Hoe kan je een Oekraïner in dienst nemen?

Lees meer
Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

25 november 2021 Annick Mussen

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk
Werkgevers

België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk

21 september 2021 Christophe Hameeuw

Vanaf 2022 mogen werknemers die over de grens werken tussen België en Luxemburg 34 dagen telewerken. Daarmee breidt het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen.

Lees meer