Vorige

Het probleem van de vakantiedagen: hoe garandeer je business continuity?

05 juni 2020 Werkgevers

De coronacrisis heeft niet iedereen op dezelfde manier getroffen. Terwijl sommigen de afgelopen maanden harder hebben moeten werken, hebben anderen net veel minder kunnen werken. Uit Europees onderzoek blijkt dat diegenen die wél bleven werken, er mentaal beter uit kwamen.

Leestijd: Later lezen?

Vakantiedagen stapelen op

Heel wat werknemers hebben gevraagd om hun vakantiedagen te annuleren in de periode rond Pasen. Volgens een onderzoek van Acerta werd er in de paasvakantie dit jaar 30 % minder vakantie genomen dan in de paasvakantie vorig jaar. Bedrijfsleiders maken zich dan ook zorgen. Openstaande vakantiedagen kunnen immers voor problemen in de werkorganisatie zorgen. Bovendien is het voor werkgevers van bedienden een kost die uitgesteld wordt naar het einde van het jaar. Wat kan je doen als werkgever om problemen door opgestapelde vakantiedagen te vermijden?

1. Maak een planning voor vakantiedagen

Zorg ervoor dat zij die het nodig hebben, hun vakantiedagen ook tijdig opnemen. Je werknemers wachten best niet tot december. Heb je geen vaste vakantieperiode afgesproken of zijn er geen andere afspraken gemaakt op ondernemingsvlak? Dan wordt de planning van vakantiedagen steeds in onderling akkoord gemaakt.

Trouwens, wist je dat er voor niet opgenomen dagen geen recht is op uitbetaling? Toch als je je werknemers de kans hebt gegeven om hun vakantiedagen op te nemen. Hiervoor laat je je best adviseren door een expert.

2. Geef je werknemers de kans om meer te werken

Heb je werknemers die graag méér willen werken, én is dat ook noodzakelijk om je bedrijf draaiende te houden? Dan zijn corona-vrijwillige overuren een mogelijke oplossing. Deze zijn vrij van RSZ en belastingen. Een andere optie is door de extralegale vakantiedagen af te staan.

Het aankopen van extra vakantiedagen is al vrij gebruikelijk in een cafetariaplan, maar ook het omgekeerde zien we steeds meer: het verkopen van extralegale vakantiedagen. Natuurlijk kan je dit enkel toestaan als de wetgeving of sectorale cao’s het toelaten. Voor bedienden in de internationale handel, het vervoer en de logistiek is zelfs op sectoraal vlak bepaald dat je de bijkomende, sectorale, vakantiedagen en regionale verlofdagen kan omzetten in een gelijkwaardig financieel voordeel.

Je kan je medewerkers motiveren door hen de autonomie te geven om hun loon gedeeltelijk zelf in te vullen, binnen een kader dat past bij jouw organisatie. Je bepaalt als organisatie wat op het menu komt - of het nu extra vakantiedagen verkopen of aankopen is –, en de werknemer bepaalt wat hij neemt. Via een cafetariaplan is dat bovendien administratief beheersbaar.

Cafetariaplan: je gids voor flexibel verlonen

Met een flexibel loonbeleid zet je gericht in op medewerkerstevredenheid en trek je nieuw talent vlotter aan. Acerta geeft je de nodige informatie en tools.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer