Het werknemersstatuut: mag je van je arbeiders bedienden maken?
Arbeider of bediende? Het statuut bepalen is geen vrije keuze, het wordt bepaald door de aard van de arbeid. Klopt het statuut niet, dan kan dat jou zuur opbreken
Van arbeiders bedienden maken is geen kwestie van kiezen
Arbeiders verrichten handenarbeid en bedienden hoofdarbeid. Ook al is dat onderscheid vandaag niet altijd zo zwart-wit – handenarbeid vereist immers niet zelden een hoge mate van intellectuele vaardigheden, terwijl sommige bedienden ook uitvoerend werk doen – alsje een verkeerd statuut opgeeft, dan kan dat verregaande gevolgen hebben!
Het statuut klopt niet? De werknemer profiteert twee keer.
Wist je dat als je een arbeider een bediendenstatuut geeft, maar die arbeider eigenlijk hoofdzakelijk handenarbeid verricht, die zich van het beste van de twee werelden kan bedienen? Een voorbeeld: zijn er wel ecocheques voorzien in het paritair comité voor arbeiders maar niet voor bedienden, dan kan die feitelijke arbeider met een bediendenstatuut toch ecocheques eisen. Tegelijk en volgens dezelfde redenering kan die bediende, ook al is hij of zij feitelijk arbeider, aanspraak maken op de langere opzegtermijnen verbonden aan het bediendenstatuut.
Ook RSZ houdt statuten in de gaten
Ook de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid kan je onaangenaam verrassen. Heb je door de toekenning van het bediendenstatuut aan jouw arbeider te weinig patronale lasten betaald, dan kan de RSZ die bedragen alsnog vorderen.
Arbeider of bediende? Juist is juist.
Ondanks het eenheidsstatuut bestaat in België nog steeds het onderscheid tussen arbeiders en bedienden, met nog altijd grote verschillen tussen de twee: de toegang tot (bedrijfs)pensioenen, het tijdstip van betalen van lonen, de betaling van het vakantiegeld enzovoort. Een willekeurige herkwalificatie van arbeider naar bediende of omgekeerd kan serieuze gevolgen hebben. Een werknemer is arbeider of hij/zij is bediende, er is er maar één juist.
Wil je voor elke werknemer het correcte statuut?
Wil je vermijden dat het statuut van een werknemer niet klopt met het werk dat hij/zij doet? Wil je vermijden dat je mensen enkel de voordelen van beide statuten eruit pikken? Wil je financiële verrassingen voorkomen?
Dan wil je alles weten over zowel het arbeiders- als het bediendenstatuut.
Kom daarvoor naar de opleiding ‘Alle samenwerkingsstatuten op een rij’.
Geschreven door Ann Mertens
Legal consultant legal & reward