Vorige

Het werknemersstatuut: mag je van je arbeiders bedienden maken?

29 oktober 2019 Ann Mertens Werkgevers

Arbeider of bediende? Het statuut bepalen is geen vrije keuze, het wordt bepaald door de aard van de arbeid. Klopt het statuut niet, dan kan dat jou zuur opbreken

Leestijd: Later lezen?

Van arbeiders bedienden maken is geen kwestie van kiezen

Arbeiders verrichten handenarbeid en bedienden hoofdarbeid. Ook al is dat onderscheid vandaag niet altijd zo zwart-wit – handenarbeid vereist immers niet zelden een hoge mate van intellectuele vaardigheden, terwijl sommige bedienden ook uitvoerend werk doen – alsje een verkeerd statuut opgeeft, dan kan dat verregaande gevolgen hebben!

Het statuut klopt niet? De werknemer profiteert twee keer.

Wist je dat als je een arbeider een bediendenstatuut geeft, maar die arbeider eigenlijk hoofdzakelijk handenarbeid verricht, die zich van het beste van de twee werelden kan bedienen? Een voorbeeld: zijn er wel ecocheques voorzien in het paritair comité voor arbeiders maar niet voor bedienden, dan kan die feitelijke arbeider met een bediendenstatuut toch ecocheques eisen. Tegelijk en volgens dezelfde redenering kan die bediende, ook al is hij of zij feitelijk arbeider, aanspraak maken op de langere opzegtermijnen verbonden aan het bediendenstatuut.

Ook RSZ houdt statuten in de gaten

Ook de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid kan je onaangenaam verrassen. Heb je door de toekenning van het bediendenstatuut aan jouw arbeider te weinig patronale lasten betaald, dan kan de RSZ die bedragen alsnog vorderen

Arbeider of bediende? Juist is juist.

Ondanks het eenheidsstatuut bestaat in België nog steeds het onderscheid tussen arbeiders en bedienden, met nog altijd grote verschillen tussen de twee: de toegang tot (bedrijfs)pensioenen, het tijdstip van betalen van lonen, de betaling van het vakantiegeld enzovoort. Een willekeurige herkwalificatie van arbeider naar bediende of omgekeerd kan serieuze gevolgen hebben. Een werknemer is arbeider of hij/zij is bediende, er is er maar één juist.

Wil je voor elke werknemer het correcte statuut?

Wil je vermijden dat het statuut van een werknemer niet klopt met het werk dat hij/zij doet? Wil je vermijden dat je mensen enkel de voordelen van beide statuten eruit pikken? Wil je financiële verrassingen voorkomen? 
Dan wil je alles weten over zowel het arbeiders- als het bediendenstatuut.

Kom daarvoor naar de opleiding ‘Alle samenwerkingsstatuten op een rij’.

Deel dit artikel

Ann Mertens

Geschreven door Ann Mertens

Legal consultant legal & reward

Gerelateerde artikels

Nieuw begrotingsakkoord: welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers?
Werkgevers

Nieuw begrotingsakkoord: welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers?

12 oktober 2022 Ellen Van Grunderbeek

Op 11 oktober 2022 bereikten de federale ministers een akkoord over de begroting, en heeft premier De Croo zijn jaarlijkse beleidsverklaring afgelegd in het Parlement. De begrotingsafspraken bieden een antwoord op de energiecrisis en op de inflatie en loonkoststijgingen. Deze afspraken zullen in de komende periode moeten worden omgezet in wetgevin...

Lees meer
Hoe lang blijf jij mij trouw?
Werkgevers

Hoe lang blijf jij mij trouw?

14 juli 2022 Britt Winnepenninckx

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend om goede medewerkers aan boord te halen. Het kost tijd, toewijding én ook een hap uit je budget. Heb je de juiste match gevonden? Dan hoop je natuurlijk dat jullie aan een positieve, vruchtbare en langdurige werkrelatie kunnen bouwen. Maar hoe lang blijft een medewerker zijn bedrijf trouw?

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer