Vorige

Outplacementbegeleiding in coronatijden

01 september 2020 Magda Duerinckx Werkgevers

Iemand ontslaan is altijd moeilijk. Zeker wanneer zowel jij als werkgever, als je werknemer(s) er niets aan kunnen doen, en het ontslag om economische redenen betreft. Dat maakt het afscheid extra zwaar.

Gelukkig zijn er enkele acties die je kan ondernemen om de pijn te verzachten. En om de deur voor je ontslagen werknemer(s) op een kier te laten staan.

Leestijd: Later lezen?

Aandacht voor offboarding

Je hoopt op betere tijden en zou niets liever willen dan je ex-werknemer(s) terug aan te werven. Geloof ons, je bent niet de enige. Ons advies? Investeer in een degelijke offboardingstrategie.

Wanneer we over offboarding spreken, bedoelen we alle stappen die je als werkgever zet, om op een optimale manier afscheid te nemen van je medewerkers. Dit betekent:

  • dat je de nodige zorg besteedt aan de ontslagmededeling;
  • dat je een degelijk outplacementprogramma aanbiedt;
  • dat je bij voorkeur een exitgesprek organiseert;
  • dat je ook vanuit jouw kant support biedt bij het vinden van een nieuwe job voor zover je situatie dit toelaat;
  • dat je aandacht hebt voor ‘little things’, de attenties die een kleine moeite vragen maar een groot effect hebben.

Een goede offboarding is dus even belangrijk als een goede onboarding. Offboarding stopt echter niet op de laatste werkdag van je werknemer: het loopt nog lang verder, ook wanneer hij of zij vertrokken is.

Uit het oog, uit het hart

Uit onze jaarlijkse Talent Pulse bevraging bij 1.020 werknemers, blijkt dat 27,1% bereid is ooit terug te keren naar een vorige werkgever. Meer nog: 54,6% van de ex-medewerkers met wie de werkgever na het ontslag een goed contact onderhield, overweegt een terugkeer naar zijn of haar vroegere werkgever.

Bovendien zou 36,6% zijn of haar vorige werkgever aanraden bij anderen. Dit percentage stijgt zelfs naar 62,9% wanneer je als werkgever een goed contact onderhoudt met je ex-medewerkers. Ook voor je employer brand heb je er dus alle belang bij in contact te blijven met je ex-medewerkers. Want niet alleen je huidige werknemers zijn ambassadeurs van je organisatie, ook zij die moesten vertrekken of uit eigen beweging zijn vertrokken, zullen op een bepaalde manier over je organisatie spreken.

Outplacement met perspectief

Een andere manier om je werknemer te helpen in deze lastige situatie, is door het aanbieden van outplacementbegeleiding. Wist je dat outplacement in heel wat gevallen zelfs verplicht is? Als je niet zeker bent of je outplacement moet aanbieden of niet, download je best het schema hieronder voor meer informatie.

Concreet helpt een outplacement-consultant de werknemer het ontslag te plaatsen en bekijkt waar de mogelijkheden liggen voor een nieuwe job. Het traject zal bestaan uit het bieden van psychologische steun, het screenen van de talenten van de medewerker, het geven van sollicitatietraining en het verstrekken van administratieve & logistieke hulp. Zo krijgt je medewerker na het ontslag een perspectief op het vinden van een nieuwe passende job en… op een eventuele terugkeer naar je organisatie, in economisch betere tijden.

Op zoek naar een ervaren outplacementbureau?

Acerta biedt via een erkend kantorennetwerk outplacement in heel België aan, en dat in verschillende talen. Zo helpen we je ex-medewerkers snel weer aan de slag.

Meer info

Deel dit artikel

Acerta_Magda_Duerinckx.png

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Opleidingen: de toekomst van jobmobiliteit
Werkgevers

Opleidingen: de toekomst van jobmobiliteit

01 juni 2023 Annelies Baelus

Als werkgever wil je graag talent behouden en flexibel inspelen op de noden van je organisatie. Hoe kunnen opleidingen bijdragen aan jobmobiliteit en wat kan je als bedrijf doen om jouw werknemers te ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling?

Lees meer
Hoe hou je ouderen lang en gelukkig aan het werk?
Werkgevers

Hoe hou je ouderen lang en gelukkig aan het werk?

16 mei 2023 Julie Rousseau

De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging waar ook bedrijven mee geconfronteerd worden. Wat zijn de voordelen als je oudere werknemers aanwerft? Hoe hou je je oudere werknemers gezond en gelukkig aan het werk? En wat als je toch afscheid moet nemen?

Lees meer
Werkschakelpunten voor hogere werkgelegenheidsgraad
Werkgevers

Werkschakelpunten voor hogere werkgelegenheidsgraad

20 april 2023 Cleo Kinnaer

In de huidige arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers een uitdaging om de juiste kandidaat voor een vacature te vinden. Tegelijkertijd zijn er ook werkgevers die met een – al dan niet tijdelijk – overschot zitten aan personeel door een wijziging in de functie-inhoud van de job waardoor de werknemer deze niet meer kan invullen, of omdat de job an s...

Lees meer