Vorige

Tijdelijke werkloosheid geeft economie veerkracht

07 april 2020 Werkgevers
Nele Mertens

De regels rond tijdelijke werkloosheid wegens overmacht zijn versoepeld tijdens deze coronacrisis. Werkgevers doen er gretig beroep op: meer dan de helft van de tijdelijk werklozen zijn immers geen enkele dag meer aan de slag. Niet alleen arbeiders, maar ook bedienden worden in groten getale tijdelijk werkloos gesteld. Dat blijkt uit een studie van Acerta.

Leestijd: Later lezen?

Minder dagen werken

De economie krijgt het momenteel zwaar te verduren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in maart 1 op de 5 arbeidsdagen geboekt werd op tijdelijke werkloosheid. Het systeem van tijdelijke werkloosheid heeft immers een belangrijke functie: het geeft de economie veerkracht voor wanneer de situatie terug normaliseert. Werkgevers kunnen via dit stelsel hun werknemers in dienst houden, ook al hebben ze niet genoeg werk voor hen. Bovendien ontvangen de werknemers een vervangingsinkomen. Zodra de economie zich herpakt, kunnen werkgevers en werknemers meteen terug in gang schieten.

Het aantal werknemers dat betrokken is bij het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht is de afgelopen weken sterk gestegen. Tijdens de week van 16 maart was 24 % van de werknemers minstens 1 dag tijdelijk werkloos. Een week later was dat er al ruim 33 %. Vermoedelijk zal dat cijfer begin april, zeker bij de bedienden, nog verder stijgen.

Alternatieven voor tijdelijke werkloosheid

Tijdelijke werkloosheid is een manier om deze moeilijke periode te overbruggen, maar het is zeker niet de enige oplossing. Sommige sectoren komen handen te kort, terwijl andere sectoren massaal beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Daar is dus ruimte om op zoek te gaan naar een evenwicht.  

Bedrijven komen zelf met creatieve oplossingen: ze veranderen hun eigen activiteit, door bijvoorbeeld over te schakelen naar productie van mondmaskers of beademingstoestellen, of ze ‘delen’ hun werknemers met werkgevers die de extra handen kunnen gebruiken. Dat laatste kan via meervoudig werkgeverschap. Moeilijke tijden vragen immers om creatieve oplossingen. Let wel op: het is belangrijk om die creatieve oplossing juridisch en administratief correct op te zetten.

Online debat over werknemers delen

Meer weten over meervoudig werkgeverschap? Laat je op 14 april van 9u tot 10u inspireren tijdens een online debat.

Meer info over het online debat

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer