Vorige

Tijdelijke werkloosheid heeft gevolgen voor opzegtermijnen

24 juni 2020 Werkgevers
Inge Verdonck

Wanneer je ontslag geeft aan je werknemer en er een opzeggingstermijn is, dan houd je best rekening met een nieuwe wetgeving. Op 22 juni verscheen immers een wet in het Staatsblad over de schorsing van opzeggingstermijnen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ‘corona’. Wat dat concreet betekent, lees je hier.

Leestijd: Later lezen?

Schorsing opzeggingstermijn

Bij een ontslag door de werkgever tijdens de coronacrisis (waarbij de opzegtermijn start vanaf 1 maart 2020 en die vandaag nog lopend is) zal de opzegtermijn geschorst worden op de dagen waarop je werknemer tijdelijke werkloos wegens overmacht is. Dit geldt enkel voor de dagen tijdelijke werkloosheid die op of na 22 juni 2020 plaatsvinden.

Wanneer de opzegging al lopend was vóór 1 maart 2020 leidt de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona) niet tot schorsing van de opzeggingstermijn. Ook wanneer de opzegging op initiatief van de werknemer is, zal de opzeggingstermijn volgens de gewone regeling verder lopen, ongeacht de dagen van tijdelijke werkloosheid.

Blijf op de hoogte

Volg de ontwikkelingen van de nieuwe en toekomstige maatregelen op de voet via onze corona-pagina voor werkgevers. Elke dag brengen we die up-to-date. Of blijf op de hoogte met een abonnement op de maandelijkse infosessies sociaal-juridische updates.

Deel dit artikel

Inge Verdonck_acerta

Geschreven door Inge Verdonck

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer