Vorige

Wat zijn de bouwstenen van een duurzaam thuiswerkbeleid?

01 september 2020 Kristel Minten Werkgevers

Organisaties zijn door de coronacrisis halsoverkop overgestapt naar thuiswerken. Op korte termijn werden er haastig heel wat stappen gezet, maar vaak ontbreekt er een langetermijnvisie. Nochtans wil 45 % van de werkgevers thuiswerken blijven toepassen in de toekomst. Acerta organiseerde daarom een allereerste (online) hr-labo voor leidinggevenden en hr-verantwoordelijken over thuiswerken. Want hoe maak je van thuiswerk een succes? Een one-size-fits-all oplossing is er in ieder geval niet.

Leestijd: Later lezen?

Uitdagingen bij thuiswerken

Hoewel de ene organisatie al wat verder staat op vlak van thuiswerken dan het andere, blijven er toch nog heel wat vragen hangen:

  • Hoe kunnen organisaties hun manier van werken toekomstgericht maken?
  • Voor welke taken is thuis de ideale locatie?
  • Waarvoor is er toch meer interactie nodig en is het kantoor een betere locatie? Of hoe gaan we hier toch mee om tijdens een, hopelijk uitblijvende, lockdown?
  • Op welke manier de verbinding binnen de teams stimuleren, ook in geval van thuiswerk?  Hoe nieuwe medewerkers vanop afstand onboarden en integreren?
  • Hoe het overzicht op de productiviteit behouden?
  • Hoe vertaal ik dit naar een beleidsnota/policy? En hoe vertalen teams dit naar een teamcharter?

Tijdens het hr-labo gingen de deelnemers samen met de consultants van Acerta aan de slag om de kapstokken voor een thuiswerkbeleid, dat aansluit bij de visie en de missie van de organisatie, in een praktisch werkboek uit te schrijven.

Hierbij werden zowel de praktische kant als de juridische aspecten grondig bekeken. Het programma was goed gevuld met verschillende groepsessies en interactieve workshops in kleinere groepen onder begeleiding van consultants van Acerta. De feedback was alvast positief:

De training is goed gestructureerd en georganiseerd met de ‘break-out rooms’. Jullie geven dit op een heel aangename manier.

Deelnemer hr-labo

Bouwstenen van een thuiswerkbeleid

Wil je dat thuiswerken op lange termijn een succes is? Dan hou je best rekening met de volgende drie bouwstenen:

  • Juridisch: alles moet legaal correct geregeld zijn.
  • Bedrijfscultuur: je thuiswerkbeleid moet passen bij de waarden, visie en missie van je bedrijf.
  • Strategisch: zorg ervoor dat je thuiswerkbeleid ook je strategische punten van je hr-beleid versterkt.

Wat dit precies inhoudt? Dat ontdek je tijdens het volgende hr-labo over thuiswerken.

Maak van thuiswerken een succes

Evolueren naar een toekomstgericht thuiswerkbeleid. Hoe zit dat in jouw organisatie? Hoe kijken jouw medewerkers naar thuiswerk? Wat vinden de leidinggevenden ervan? En hoe organiseer je dat nu concreet? Acerta helpt je om een succesvol thuiswerkbeleid uit te werken.

Thuiswerken

Deel dit artikel

Geschreven door Kristel Minten

HR Projectmanager

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Nieuw begrotingsakkoord: welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers?

12 oktober 2022 Ellen Van Grunderbeek

Op 11 oktober 2022 bereikten de federale ministers een akkoord over de begroting, en heeft premier De Croo zijn jaarlijkse beleidsverklaring afgelegd in het Parlement. De begrotingsafspraken bieden een antwoord op de energiecrisis en op de inflatie en loonkoststijgingen. Deze afspraken zullen in de komende periode moeten worden omgezet in wetgevin...

Lees meer
Werkgevers

Wat je moet weten over thuiswerk als maatregel tegen het coronavirus

10 maart 2020

De Belgische regering neemt maatregelen die de verspreiding van het coronavirus in ons land moeten tegengaan. Denk als werkgever aan thuiswerk om je organisatie te beschermen.

Lees meer