Vorige

Wat zijn de trends in flexibel verlonen?

09 juli 2020 Werkgevers
Ellen Roelants

Flexibel verlonen, dat doe je met een cafetariaplan. Een cafetariaplan is een individueel verloningsplan waarbij je je medewerkers de mogelijkheid geeft hun verloning op maat samen te stellen. En natuurlijk valt er ook voor jou als werkgever heel wat te rapen. Waarom je absoluut voor een flexibel verloningsplan moet kiezen en welke de trends zijn, lees je hieronder.

Leestijd: Later lezen?

Tevreden werknemers maken hun eigen keuzes

Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat 7 op 10 werknemers hun eigen keuzes willen maken. Ook – en vooral – wanneer het op hun loon aankomt. Wanneer je hen een verloningsplan op maat aanbiedt, waarbij ze hun eigen verloningselementen naar hartenlust kunnen kiezen, maakt maar liefst 70% van de werknemers hier gebruik van. En ook als werkgever heb je er heel wat bij te verdienen: het kost jou geen cent meer, en je krijgt er productievere en meer toegewijde medewerkers voor in de plaats.

Flexibel verlonen = voor ieder wat wils

Het komt er dus op neer dat je met dezelfde kost op een andere manier gaat verlonen. Maar welke verloningselementen moet je dan opnemen in zo’n cafetariaplan? Belangrijk is dat je ‘voor ieder wat wils’ aanbiedt: de ene werknemer wil graag meer verlofdagen om op reis te gaan, de andere verkiest een bedrijfswagen of e-bike.

Een flexibel verloningsplan houdt dus rekening met de persoonlijke wensen van je werknemers. Wat niet betekent dat je als werkgever helemaal geen inspraak hebt. Integendeel: de visie van je organisatie zal voor een groot deel je aanbod en de verschillende verloningselementen bepalen. Zo’n flexibel verloningsbeleid is immers een strategische tool om je te onderscheiden van de concurrentie én om je aantrekkingskracht als werkgever te vergroten.

Top drie ‘Meest gekozen verloningselementen’

De meest populaire verloningselementen zijn vooral geclusterd rond sociale voordelen, waaronder het pensioensparen. Een andere geliefkoosde cluster, is mobiliteit. Vooral de vraag naar een bedrijfsfiets stijgt enorm. Multimediatoepassingen blijven ook zeer populair, vooral bij millenials. Zij kiezen maar al te graag voor een smartphone, tablet of internet at home.

Daarom hoef je nog niet standaard deze drie opties aan te bieden binnen jouw verloningsplan. Zorg ervoor dat je ‘keuzemenu’ in lijn ligt met je bedrijfsstrategie. Wil je je profileren als milieubewust werkgever? Bied dan ook meer milieubewuste opties aan.

Warrants als alternatief voor een bonus

Tegenwoordig zien we ook meer en meer werkgevers die kiezen voor bonusoptimalisatie via warrants. Warrants geven je het recht om aandelen aan te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs op de beurs en worden fiscaal voordelig behandelt. Het voordeel aan warrants is dat ze onmiddellijk nadat je medewerker ze toegekend gekregen heeft, opnieuw verkocht kunnen worden. Bovendien kunnen zowel grote als kleine organisaties de warrant aanbieden. Je moet dus helemaal geen grote speler zijn.

Cafetariaplan in crisistijd = een goed plan?

Volgens ons relance-onderzoek plant 67% van de werkgevers op de kosten, en dus ook op de loonkosten, te besparen. Niet verwonderlijk, want de loonkost is een flinke hap uit je budget. Dan stel je jezelf wellicht de vraag of het invoeren van een cafetariaplan wel zo’n goed idee is.

Het antwoord is volmondig ‘ja’: wil je je werknemers op lange termijn aan je organisatie binden, dan moet je ervoor zorgen dat aan hun individuele noden wordt voldaan. Het Benefit Motivation Plan van Acerta biedt je een budgetneutrale manier om je mensen meer autonomie te geven in hun loonpakket. Daarenboven versterkt het je employer branding en is het een krachtig hulpmiddel om nieuw talent aan te trekken. Met een toekomstgerichte visie en een futureproof loonbeleid, waarin een cafetariaplan perfect kadert, houd je iedereen aan boord.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Roelants

Senior Consultant

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer