Vorige

Winstpremie als bonus in 8 op 1000 bedrijven

19 november 2019 Glenn van Oevelen Werkgevers

De winstpremie werd op 1 januari 2018 in het leven geroepen als nieuwe bonusoptie naast de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus, de klassieke bonus en de warrants. Werkgevers kunnen met deze premie een deel van de winst als bonus met hun medewerkers delen. In de eerste negen maanden van 2019 keerden dubbel zoveel bedrijven een winstpremie uit als vorig jaar. Toch gaat het maar om 8 op de 1000 bedrijven.

Leestijd: Later lezen?

Winstpremie?

Bedrijven die winst maken kunnen met de winstpremie een extra bonus toekennen aan al hun medewerkers. Het is een fiscaal vriendelijke manier om je medewerkers te belonen en te motiveren: de winstpremie is niet onderworpen aan de RSZ-bijdrage omdat het niet als loon beschouwd wordt. Je beslist als werkgever elk jaar zelf of je de premie al dan niet uitkeert.

8 op 1000 werkgevers

Het succes van de winstpremie is dit jaar verdubbeld: 8 op 1000 werkgevers beloonden in de eerste 9 maanden van 2019 hun werknemers met zo’n premie. Aangezien de winstpremie na de jaarafsluiting wordt toegekend, die meestal in de maanden maart tot juli gebeurt, geeft dit al een goed beeld van het totaal aantal winstpremies in 2019. In 2019 werden nog enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de winstpremie: berekening op basis van effectieve arbeidsprestaties en uitsluiting in geval van uitdiensttreding.

Gemiddeld wordt er 1585 euro per werknemer gedeeld van de winst. Vooral ondernemingen met minder dan 20 werknemers kiezen voor de winstpremie: zij vertegenwoordigen 77% van de bedrijven die deze bonusoptie toekennen. 19% wordt toegekend in middelgrote bedrijven en 4% van de winstpremies wordt in grote bedrijven uitgereikt.

Beperkte toekenningsmogelijkheden

Ja kan kiezen voor een identieke winstpremie of een gecategoriseerde winstpremie. Bij de identieke winstpremie krijgen alle werknemers hetzelfde vast bedrag of hetzelfde percentage van hun loon. Bij een gecategoriseerde winstpremie kan je categorieën onderscheiden en die verschillende bedragen toekennen. Aangezien je alle werknemers op dezelfde manier moet behandelen, is de winstpremie een collectieve bonus. Er is dus weinig ruimte voor individualisering.

Daarnaast is de winstpremie alleen gekoppeld aan het financiële resultaat van je organisatie. Je kan ook andere doelstellingen afspreken met je werknemers zoals procesoptimalisatie of minder arbeidsongevallen, die dan niet alleen met winst gemeten en beloond worden.

De winstpremie is in ieder geval een interessante manier om je medewerkers te motiveren: het is een extraatje bovenop het loonpakket in tijden van loonkostmatiging. Er wordt slechts 7% belasting en een solidariteitsbijdrage van 13,07% afgehouden.

Aantrekkelijk verlonen en belonen?

We helpen je een interessant bonusbeleid op te stellen, zodat jij financiële ademruimte krijgt, je medewerkers kan belonen en nieuw talent vindt. Ontdek onze oplossingen of volg onze opleiding ‘Loonoptimalisatie van A tot Z’.

Oplossingen Opleiding

Deel dit artikel

glenn-van-oevelen-ok.png

Geschreven door Glenn van Oevelen

Managing Consultant Legal & Reward bij Acerta

Gerelateerde artikels

Fietsvergoeding wordt verplicht
Werkgevers

Fietsvergoeding wordt verplicht

31 januari 2023 Nele Mertens

In de Nationale Arbeidsraad werd een cao gesloten die een algemene verplichting voorziet voor de werkgever om een fietsvergoeding toe te kennen.

Lees meer
Historisch hoge loonindexering voor bedienden uit PC 200 op 1 januari 2023
Werkgevers

Historisch hoge loonindexering voor bedienden uit PC 200 op 1 januari 2023

23 december 2022 Tom Dirix

Het loon van meer dan 500.000 bedienden uit de privésector (PC 200) stijgt op 1 januari 2023 met 11,08%. Het is de hoogste indexatie sinds de invoering van het jaarlijks indexatiemoment in januari in de sector. Wat betekent deze indexering?

Lees meer
Historisch hoge loonindexatie: wat nu?
Werkgevers

Historisch hoge loonindexatie: wat nu?

07 december 2022 Ellen Van Grunderbeek

Is er een vast indexatiemoment in jouw sector? Dan kijk je aan tegen een historisch hoge loonindexatie. Reden tot bezorgdheid, want je loonkost zal drastisch stijgen. Welke acties kan je als werkgever ondernemen?

Lees meer