Corona-app verplicht installeren?

05 november 2020
Leestijd: Later lezen?

Je mag je medewerkers niet verplichten om de corona-app te installeren. Heeft je medewerker een bedrijfsgsm? Dan mag je als werkgever in bepaalde gevallen wel apps automatisch installeren op elke bedrijfsgsm. Let op: je mag de app installeren, maar je medewerkers zijn niet verplicht om er gebruik van te maken. Aangezien de Coronalert-app werkt via Bluetooth kan je medewerker perfect gebruik blijven maken van zijn gsm, zonder dat de corona-app data verzamelt over zijn verplaatsingen en mensen met wie hij in contact komt.

Gebruiken al je medewerkers de app? Let dan toch goed op. De app is bedoeld als aanvullende tool om de verspreiding van het coronavirus beter in kaart te krijgen en sneller lokale brandhaarden op te sporen. Alle regels rond social distancing en hygiëne op de werkvloer blijven gelden.

Hoe hou je zelf de vinger aan de pols?

Het coronavirus grijpt in België nog altijd hard om zich heen, maar tegelijk worden veel mensen lakser - ze hebben last van ‘coronamoeheid’, zeg maar. Het staat echter als een paal boven water dat je nog steeds goed moet opletten, zowel in de privésfeer als op het werk.

Als werkgever wil je mogelijke besmettingen op de werkvloer natuurlijk zoveel mogelijk vermijden en zo snel mogelijk kunnen opsporen, om verdere verspreiding onder je personeel te vermijden.

Gelukkig zijn er naast Coronalert manieren om na te gaan welke collega’s met elkaar in contact komen. Werk bijvoorbeeld met een aanwezigheidsregister of een prikklok. Zo weet je precies wie er allemaal tegelijk op de werkvloer was.

Hoe motiveer je personeel om de coronamaatregelen na te leven?

De corona-app is een goede aanvullende tool om het coronavirus in te dammen, maar het volgen van de afstands- en hygiëneregels blijft belangrijk. Motiveer je medewerkers dus om die regels goed na te leven. We geven je alvast een paar tips:

Benadruk de belangen

Maak duidelijk dat het volgen van de regels belangrijk is voor hun eigen gezondheid en die van hun naasten, maar ook vanuit een economisch perspectief: als je personeel uitvalt door corona verlies je omzet. En die omzet is nodig om iedereen aan het werk te houden. Benadruk dat je samen de strijd tegen het virus wil aangaan, zodat je iedereen aan boord kan houden.

Heldere communicatie

De maatregelen veranderen regelmatig. Zorg er dus voor dat je steeds goed communiceert en duidelijk maakt welke regels gelden op de werkvloer. Zie je dat een medewerker de regels aan zijn laars lapt? Spreek hem daar dan op aan.

Moedig medewerkers ook aan om elkaar onderling aan te spreken en benadruk dat dit niet altijd een moeilijk gesprek hoeft te zijn. Een klein foutje is snel gemaakt als je met je hoofd bij je werk zit. Doordat collega’s elkaar hier vriendelijk op wijzen hoef jij zelf niet alles in het oog te houden.

Visualiseer de maatregelen

Veel mensen onthouden regels beter als je ze visueel maakt. Hang bijvoorbeeld posters op als visuele reminder. Vooral op drukke plaatsen op de werkvloer of plekken waar de hygiëneregels moeilijker na te leven zijn is dat een goed idee.

Sta open voor vragen

Heeft je medewerker een vraag of bezorgdheid rond corona? Weet hij niet goed wat hij wel en niet mag doen op de werkvloer? Zorg voor een duidelijk aanspreekpunt. Dat kan jij zelf zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook een coronacoördinator aanduiden.

De regels gelden voor iedereen

Krijg je regelmatig klanten of leveranciers over de vloer? Zorg dan dat ze op de hoogte zijn van de regels die ze moeten naleven als ze langskomen. Zo toon je aan dat er geen verschil is tussen medewerkers en betalende klanten. Iedereen moet zich aan de regels houden. Je stelt regels in voor ieders gezondheid, niet om je personeel te pesten.

Wil je beter het hoofd bieden aan de hr-uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt? Zorg dan voor een goede strategie om je bedrijf door deze woelige periode te loodsen. Acerta biedt je een solide relanceplan aan.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers