Voedselveiligheid op het werk

26 augustus 2019
Leestijd: Later lezen?

Beschikt je bedrijf over een keuken of een kantine? En schotel je je medewerkers of gasten weleens een maaltijd voor? Dan dien je als werkgever te waken over de voedselveiligheid. Zo verklein je het risico op voedselvergiftigingen, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Aandacht voor voedingshygiëne is trouwens verplicht: in de welzijnswetgeving zijn bepaalde aspecten van voeding op het werk in regels vastgelegd. In je bedrijfskeuken én bij elke vorm van catering zijn hygiëne en kwaliteitscontrole noodzakelijk.

Voedselvergiftiging: oorzaken

Een voedselvergiftiging is doorgaans het gevolg van een besmetting met schadelijke bacteriën, virussen of ziekteverwekkers. Voedsel kan besmet worden door ongedierte, vuile handen of materialen, of door een verkeerde bewaar- of bereidingstemperatuur. Let ook op voor kruisbesmetting: daarbij worden bacteriën overgebracht van het ene voedsel of materiaal op het andere.

HACCP-normen voor levensmiddelenbedrijven

HACCP is de afkorting van Hazard Analysis - Critical Control Point, ofwel: gevarenanalyse – kritische controlepunten. HACCP-normen gelden als de preventieve referentiemethode om de hygiënische veiligheid van voedselproducten te waarborgen. De methode bestaat uit zeven principes. Van gevaren identificeren en elimineren tot corrigerende maatregelen vaststellen en toepassen. HACCP-normen zijn wettelijk verplicht voor levensmiddelenbedrijven, inclusief bijvoorbeeld broodjeszaken. Het FAVV gaat via controles na of je inspanningen qua voedselveiligheid voldoende zijn. Alle regels vind je op health.belgium.be.

Voedselveiligheid op het werk

Ongeacht je sector, activiteiten en aantal medewerkers kun je als werkgever regels introduceren om de voedselveiligheid te bevorderen. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Schone handen: voorzie het nodige materiaal zoals een handwasbak, zeep in een hygiënische houder, papieren handdoeken en eventueel ontsmettingsmiddel.
  • Goede gewoontes: sensibiliseer je medewerkers zodat ze hygiënische gewoontes aannemen.
  • Persoonlijke hygiëne: hou toezicht op de hygiëne van je medewerkers, zeker als ze met voeding in contact komen.
  • Nette werkomgeving: zorg voor een schone werkomgeving en goed en regelmatig onderhoud van je lokalen en infrastructuur.
  • Omgang met voeding: hanteer en bereid voedingswaren zoals het hoort.
  • Afval: controleer of afval op de juiste manier wordt gedeponeerd en gesorteerd.
  • Ongedierte: voorkom of bestrijd ongedierte, waar nodig in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf.
  • Opleiding: voorzie een opleiding rond voedselhygiëne in samenwerking met onze partner IDEWE.

Vergunningen rond voedselveiligheid

Ben je van plan om met voeding te werken? Dan moet je een aanvraag indienen bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Als je een beenhouwerij of spekslagerij start, heb je soms een specifieke vergunning nodig die je aanvraagt via Acerta.

Zeker zijn dat je ook met je andere verplichtingen in orde bent? Acerta adviseert en biedt opleidingen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers