Vorige

De spilindex is overschreden: gevolgen voor dubbel vakantiegeld?

Vrijwel alle bedrijven betalen het dubbel vakantiegeld van hun bedienden op een vast tijdstip uit. Door het overschrijden van de spilindex is het mogelijk dat dit dubbel vakantiegeld aangepast moet worden.

Een bediende heeft recht op dubbel vakantiegeld wanneer hij in het vorig kalenderjaar, het vakantiedienstjaar, heeft gewerkt in de hoedanigheid van werknemer. Dit dubbel vakantiegeld is een toeslag op het loon die gelijk is aan 92 pct. van het brutoloon van de maand waarin de vakantie ingaat. Deze 92 pct. wordt vermenigvuldigd met X/12 waarbij X staat voor elke maand waarin de bediende in het vakantiedienstjaar als werknemer heeft gewerkt.

De vakantiereglementering legt het moment vast waarop het dubbel vakantiegeld betaald moet worden: dit is het moment waarop de hoofdvakantie wordt verleend. Ofschoon het begrip hoofdvakantie niet gedefinieerd wordt in deze reglementering, mag je er van uitgaan dat het moment van het opnemen van de hoofdvakantie van werknemer tot werknemer kan verschillen. In de praktijk betalen werkgevers het dubbel vakantiegeld jaarlijks uit op een vast moment dat doorgaans voor de hoofdvakantie van hun bedienden ligt. Dit heeft als werkgever het voordeel dat je niet per werknemer moet controleren wanneer je bedienden hun hoofdvakantie nemen. Bedienden op hun beurt krijgen veelal hun dubbel vakantiegeld voor zij hun hoofdvakantie nemen. Bedienden die voor dit vast moment hun hoofdvakantie zouden nemen, kunnen hun werkgever vragen op het moment van de hoofdvakantie hun dubbel vakantiegeld te krijgen. In de praktijk komt dat zelden voor.

De praktijk van een dubbel vakantiegeld betalen op een vast moment schept een aandachtpunt: wanneer de bediende het dubbel vakantiegeld heeft ontvangen, vervolgens een loonsverhoging krijgt en dan pas zijn hoofdvakantie neemt, dan moet dit dubbel vakantiegeld aangepast worden. Het is het loon van de hoofdvakantie dat de berekeningsbasis is voor het dubbel vakantiegeld. Werd er eerder dubbel vakantiegeld uitbetaald op een lager loon, dan is aan de voorwaarde dat het dubbel vakantiegeld op het loon verschuldigd op het moment van de hoofdvakantie berekend moet worden, niet voldaan. Zeker nu in juli de spilindex overschreden werd waardoor in augustus heel veel bedienden een hoger loon zullen ontvangen, is dit een aandachtspunt. 

Een voorbeeld ter verduidelijking

Een bediende werkt al enkele jaren voltijds bij dezelfde werkgever en hij verdient 3.000 euro per maand. In juni betaalt zijn werkgever het dubbel vakantiegeld uit:

3.000 euro x 0,92 x 12/12 = 2.760 euro.

In augustus wordt zijn loon geïndexeerd:

3.000 euro x 1,02 = 3.060 euro.

Hij neemt in de maand augustus zijn hoofdvakantie. De wettelijke berekeningsbasis voor zijn dubbel vakantiegeld is 3.060 euro.

3.060 euro x 0,92 = 2.815,20 euro

Nog te betalen saldo:

2.815,20 euro – 2.760 euro = 55,20 euro.

Conclusie

De praktijk van het uitbetalen van een dubbel vakantiegeld op een vast moment heeft zo zijn voordelen. Aandachtspunt van dit systeem is dat het dubbel vakantiegeld aangevuld moet worden wanneer er een loonsverhoging komt na de uitbetaling van het dubbel vakantiegeld en voor het nemen van de hoofdvakantie.

Opleidingen over vakantiegeld en vakantierechten

Meer weten over het berekenen van enkel en dubbel vakantiegeld? Of over het herberekenen van vakantierechten bij aanpassingen van arbeidsregimes? Acerta maakt je wegwijs met een uitgebreid aanbod aan opleidingen over alles wat met vakantierechten en -geld heeft te maken. 

Deel dit artikel