De feestdagen komen eraan! Het uitgelezen moment om je werknemers te belonen voor een jaar hard werken. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat jouw rekening niet te hoog uitvalt? Wij geven je graag enkele tips.
Het zou leuk zijn als je al jouw werknemers een loonsverhoging kon geven. Dan kiezen ze zelf of ze hun centen besteden aan een leuk extraatje of aan de dagelijkse kosten en rekeningen. Helaas is het loon onderworpen aan RSZ-bijdragen, waardoor jouw kost hoger uitvalt, en aan bedrijfsvoorheffing, waardoor jouw werknemer er belastingen op betaalt. Bovendien ben je als werkgever gebonden door de loonnorm, die bepaalt dat de loonkost in België maar beperkt mag stijgen. De meeste sectoren hebben de loonnorm uitgevoerd door akkoorden te sluiten over de koopkrachtverhoging van het personeel. Zo kon je door jouw sector verplicht worden om dit jaar een premie uit te betalen, of deze om te zetten in een gelijkwaardig voordeel, zoals maaltijdcheques of ecocheques.
Zijn er andere manieren om je personeel te belonen? Jazeker! Er zijn een aantal extralegale voordelen, die een gunstiger behandeling krijgen door de RSZ en de fiscus. We zetten ze even op een rijtje voor jou.
Cadeau(cheques)
Het is mogelijk om naar aanleiding van bepaalde gelegenheden cadeaus te geven aan je personeel. Zolang dit cadeau maximaal 40 euro per jaar, per werknemer bedraagt, is dit vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing. Dus geen extra kosten voor jou, noch voor je werknemers! Indien je werknemer een of meerdere kinderen ten laste heeft, kan je per kind nog eens 40 euro geven.
Veel werkgevers geven deze cadeaus in de vorm van cadeaucheques. Deze kunnen bijvoorbeeld bij Sodexo besteld worden, net zoals de maaltijdcheques. Het gaat om cheques van maximaal 5 euro per stuk, die een beperkte geldigheidsduur hebben. Maar andere cadeaucheques of cadeaubonnen vallen evengoed binnen het toepassingsgebied. De cadeaucheques kunnen ook elektronisch uitgegeven worden en verschijnen op je elektronische kaart.
Je kan deze cadeaus geven voor Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar. Je kiest dus een van deze gelegenheden om je personeel een cadeau te geven. Geef je toch meer dan deze vrijgestelde bedragen, dan ben je bijdragen verschuldigd op het volledige bedrag.
Sportcheques
Wil je je werknemers graag helpen bij hun goede voornemens, dan kan je ook sportcheques schenken. Deze zijn ook vrijgesteld van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing, als je tenminste de spelregels volgt.
Je moet ze als extraatje geven en niet ter omzetting van loon of een bestaand voordeel. Bovendien moet je een overeenkomst sluiten waarin dit voordeel geregeld wordt. Naargelang de situatie in jouw onderneming kan dit dan gaan om een cao of om een individuele overeenkomst. Hou er rekening mee dat je ze aan iedereen moet geven of enkel aan bepaalde groepen indien er een objectief onderscheid mogelijk is.
Sportcheques worden afgeleverd op naam. De waarde ervan mag maximaal 100 euro zijn en ze zijn geldig van 1 juli van het jaar waarin je ze hebt gegeven tot 30 september van het daaropvolgende jaar.
Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen
Met de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen, of de bonusplannen is het mogelijk om een bonus uit te betalen aan jouw personeel of een welbepaalde groep. Op voorwaarde dat zij bepaalde doelstellingen verwezenlijken. Deze moeten op voorhand vastgelegd worden en duidelijk meetbaar zijn. De verwezenlijking ervan moet op het moment van het invoeren van het bonusplan onzeker zijn.
Tot een bepaalde grens moeten er geen gewone RSZ-bijdragen betaald worden en geen bedrijfsvoorheffing afgehouden worden. Voor het jaar 2019 bedraagt de sociale maximumgrens 3.383 euro en de fiscale maximumgrens 2.942 euro. De werkgever is wel een bijzondere solidariteitsbijdrage van 33% verschuldigd en de werknemer betaalt een eenmalige bijdrage van 13,07%. De totale kost voor de werkgever, bonus en bijdrage, is aftrekbaar als beroepskost.
Als je zo’n bonusplan wil invoeren, moet je dat doen via een collectieve arbeidsovereenkomst of toetredingsakte, volgens een verplicht model. Er is ook een verplichte procedure om te volgen.
Wil je meer weten, lees dan zeker afdeling 29. I van de Sociale Gids op Trefzeker. Voor het opstellen van je eigen bonusplan, kan je terecht bij Acerta Consult.
Meer weten? Volg dan de opleiding Loonoptimalisatie van A tot Z
Hoe beloon je goed presterende werknemers op een zo voordelig mogelijke manier? Hoe behaal je netto het beste resultaat? Deze opleiding schept klaarheid.
Schrijf in