De laatste schooldag is in zicht! Mag mama of papa thuiswerken op de laatste schooldag?

24 juni 2019

Thuiswerk, de ideale manier om de reistijd in te korten en werknemers meer quality time te geven met het gezin terwijl ze hun enthousiasme voor het bedrijf behouden.

Wanneer een werknemer op de laatste schooldag zijn/haar kind wenst op te pikken aan de schoolpoort zijn er verschillende opties mogelijk. Een gegeerde optie is de mogelijkheid van thuiswerk, nochtans brengt deze optie enkele aandachtspunten met zich mee.

In België zit huisarbeid en zeker telewerk in de lift. Het verschil tussen beide is dat bij telewerk gebruik wordt gemaakt van informatietechnologie (zoals PC, internet, etc.). Zowel voor huisarbeid als voor telewerk moet je met de werknemer een schriftelijke overeenkomst afsluiten.  

Telewerk kan op twee manieren, structureel  of occasioneel.

  • Structureel telewerk gebeurt op regelmatige basis waardoor duidelijke afspraken kunnen en moeten gemaakt worden.
  • Bij occasioneel telewerk werkt een werknemer slechts sporadisch thuis. Dit is enkel mogelijk in bepaalde gevallen, zoals overmacht en persoonlijke redenen. Ook hiermee moet je als werkgever eerst uitdrukkelijk akkoord gaan. Let wel op: indien je het sinds een geruime tijd toestaat, kan je ook dit niet meer opeens eenzijdig wijzigen. Het is daarom sterk aangeraden om duidelijke afspraken op papier te zetten.  

Wens je gebruik te maken van onze modeldocumenten? Ga dan zeker eens kijken op Trefzeker of neem contact op met je dossierbeheerder.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van de policy? Neem contact op met Acerta Consult voor een policy op maat.

Heb je meer info nodig? Je kan alles nog eens nalezen in afdeling 0.2. hoofdstuk 6 van de Sociale Gids op Trefzeker.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates