E-commercebedrijvigheid in België: eerste akkoorden met de vakbond een feit

09 oktober 2018

De Belg shopt steeds meer online. Belgische bedrijven en e-commerce: het blijft nochtans een moeilijke combinatie. Het septemberakkoord bij Lingeriefabrikant Van De Velde doorbreekt deze impasse en maakt duidelijk dat een akkoord met werknemers en vakbonden mogelijk is.

De Belg shopt steeds meer online. Klanten vragen daarbij steeds meer flexibiliteit, niet in het minst wat de levertijd betreft en een doorlopende dienstverlening. Het ontwikkelen van e-commerce bedrijvigheid voor particulieren komt bij Belgische bedrijven echter moeilijk van de grond. Mogelijke opbrengsten uit e-commerce komen daardoor vaak in het buitenland terecht.

De Regering Michel heeft recent nochtans enkele initiatieven genomen die ervoor zouden moeten zorgen om de concurrentiepositie met het buitenland te verbeteren. Begin dit jaar werd de procedure voor het invoeren van zondag – en nachtarbeid vereenvoudigd. Zo volstaat hiervoor voor alle bedrijven het akkoord van een vakbond tot 31 december 2019. Desondanks blijft de impasse bij Belgische bedrijven bestaan en wordt dit nog steeds als een struikelblok ervaren.

Het bedrijf Van de Velde lijkt deze impasse echter te hebben doorbroken en heeft als een van de eerste in ons land afspraken met de vakbonden kunnen maken over de uitbouw van e-commerce activiteiten. Vanaf volgend jaar voeren zij weekendwerk in om de onlinebestellingen af te handelen. Er werd ook een opening voor nachtarbeid gecreëerd. Een voldoende aantal werknemers zou zich inmiddels hebben aangemeld.

Intussen wordt gepleit voor bijkomende stimulansen. Zo zou de Regering werk maken van een korting op de loonkosten. Daarnaast zou ook gepleit worden voor proefprojecten waarbij het voor werkgevers in eerste instantie zou kunnen volstaan om hiervoor een akkoord te hebben met individuele werknemers.

Wij houden u uiteraard verder op de hoogte. 

Deel dit artikel

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates